Un dels moments més odiats pels veïns d’un habitatge són les reunions de les comunitats de propietari. En el teu cas, com a inquilí d’un pis a Lleida, et preguntes si estàs obligat a assistir i quines obligacions et corresponen en absència del propietari del teu habitatge. A Api.cat et detallarem el què diu la normativa i com has d’actuar.
- Qui ha d’assistir a les reunions de propietaris?
La Llei de Propietat Horitzontal (LPH) estableix que en les reunions de les comunitats de propietaris poden estar les persones que ho desitgin. Però això sí, només tenen veu i vot els propietaris de les habitatge que no siguin morosos o els representants que acudeixin amb una delegació del propietari. Aquesta delegació també te la poden fer a tu com a inquilí. Legalment, si no representes al propietari, no tens dret a estar en la reunió, encara que el veto tampoc és aconsellable perquè l’inquilí no té ni veu ni vot.
- Qui estan convocats?
La reunió la convoca el president i la hi envia als propietaris. Al final, és una junta de propietaris, de la qual els inquilins no formen part. Per tant, no tens dret a assistir, excepte si actues per delegació o si vols escoltar els acords que es prenen i que afecten a la comunitat. El propietari del teu pis és el que decideix en última instància si desitja que la teva assisteixis a la reunió. Existeix dos supòsits:
1. El propietari delega el vot. Llavors pots assistir i votar en la reunió per delegació encara que siguis inquilí.
2. El propietari no delega el vot. Oficialment, no podries entrar en la reunió perquè no disposes ni de veu ni de vot i no representes a cap propietari.
- Com delegar el vot?
A la notificació de la convocatòria de la reunió de la comunitat de propietaris, existeix un model escrit estàndard pel qual el propietari pot delegar. Com a inquilí, estàs obligat a lliurar aquest document a l’inici de la reunió. L’amo del teu pis haurà d’explicar-te el que vol votar en cadascun dels punts de l’ordre del dia de la reunió. Això sí, si el propietari vol mantenir els seus drets íntegres, el millor que pot fer és no assistir a la reunió ni delegar el vot. Així demostra que està en contra amb els acords
- Les quotes de les comunitats de propietaris
Com l’inquilí no té capacitat de decidir en les reunions, és el propietari qui ha d’assumir les quotes de la comunitat. Malgrat que l’inquilí es beneficia de les millores a les zones comunes, l’import ho ha de pagar l’amo. A més, aquest no pot incrementar les quotes durant els tres primers anys ni tampoc carregar la diferència després d’abonar una vessa.
- Poden votar els veïns morosos?
Si un propietari no està al dia en els pagaments de la comunitat i vol tenir dret a vot en la reunió haurà d’impugnar judicialment els comptes. En cas contrari, podrà assistir, però mai votar les resolucions. En el resum de l’acta de la reunió de la comunitat de propietaris s’indicarà quins són els veïns que tenen limitat el dret a vot.
Foto: Mediterráneo Comunidades
2 comments
Clarificador artículo, salvo en el segundo párrafo cuando dice “la LPH permite que en la reunión esté quién lo desee”. No opino sea así.
Un saludo
Muchas gracias Pedro por seguir nuestro blog. Intentábamos explicar que a la reunión se puede asistir aunque seas inquilino, pese a que no puedas tener ni voz ni voto.