
Quines són les funcions d’un conserge?
Pocs són ja els edificis d’habitatges que compten amb els serveis d’un porter o conserge. I és que, des que aparegués la figura del porter o conserge, allà pels anys 60 del segle passat, la seva presència ha passat de ser una cosa habitual a pràcticament inexistent. No obstant això, ningú pot negar que les seves funcions són àmpliament útils i sempre han contribuït al bon funcionament de les Comunitats de Veïns. Des de les notícies immobiliàries de Api.cat volem mostrar a grans trets quines són les principals obligacions dels porters i a quina normativa atenen.
Del camp a la porteria
L’Ordenança d’Empleats de Finques Urbanes que va aparèixer el 1974 va suposar una important millora respecte a la publicada tres anys abans que al seu torn va venir a derogar les reglamentacions de treball d’àmbit provincial vigents des dels anys quaranta.
Gràcies a l’Ordenança de 1974 es manté la remuneració per serveis i es fa la distinció entre porters (que viuen a l’edifici) i conserges (que no hi viuen). Així mateix, s’augmenten les vacances a trenta dies i la quantia de les pagues extraordinàries a vint dies de salari.
En aquesta època, Espanya va viure un període en què l’èxode rural va portar a milers d’homes i dones del camp a “buscar-se la vida” a la gran ciutat. En aquesta aventura, les porteries eren una de les destinacions més anhelats per les esposes, mentre el marit anava a treballar a la fàbrica o al’obra. I és que, cal no oblidar que, encara que el sou no era molt alt, tenir un sostre on viure i poder estalviar una mica de diners era una oportunitat a l’abast de molt pocs.
Què diu la llei?
Les obligacions de l’encarregat de la porteria queden molt clares en l’Ordenança. En resum, es podrien descriure com la cura, conservació i neteja de l’escala i zones comunes, a més de la seva comesa principal, la vigilància de les zones comunes i de les persones que entren a l’edifici.
Avui en dia es mantenen moltes de les obligacions que ja recull aquesta normativa. Algunes d’elles són:
- Encendre i apagar els llums de les zones comunes.
- Fer-se càrrec de la correspondència dels veïns.
- Emplenar els encàrrecs encomanats per la propietat i cobrar els lloguers o quotes de Comunitat.
- Tenir cura dels pisos buits, ensenyar-los i informar a qui desitgin veure’ls.
- Comunicar a la propietat qualsevol situació que pugui suposar molèsties per als veïns (subarrendaments, ocupacions clandestines, i qualsevol obra que es realitzi als habitatges o locals).
- Tenir cura de les cambres de comptadors i motors i de les escomeses d’energia elèctrica i aigua, baixants i embornals. En cas de nevada, complimentarà els usos i costums del lloc i el que disposin les Ordenances municipals.
- Traslladar les galledes col·lectius d’escombraries en estat de plens de l’immoble fins al lloc destinat per les Ordenances Municipals per a la seva retirada.
Hi ha porter a l’edifici on vius? Creus que és una figura que hauria de restablir? Dóna’ns la teva opinió. Ens encantaria conèixer-la.
Foto: BIT Comunicación