La cèdula d’habitabilitat és el document que certifica que un habitatge compleix les condicions mínimes per a què pugui ser habitat per persones. Però saps què requisits necessites per obtenir-la? Te’ls detallem a api.cat!
Per què necessitem la cèdula d’habitabilitat?
La cèdula d’habitabilitat no solament acredita que l’habitatge compleix amb la normativa, sinó que és fonamental per donar d’alta els serveis d’electricitat, aigua, gas i telecomunicacions, així com per vendre o llogar una casa. Si vols tramitar-la per llogar el teu àtic a Barcelona, pren nota!
Quins requisits per llei necessitem per tramitar la cèdula d’habitabilitat?
Segons el DECRET 141/2012, de 30 d’octubre, un habitatge ha de complir els següents requisits per ser considerada habitable:
Habitabilitat i ocupació:
- La superfície útil mínima que pot tenir un habitatge és de 36 m²
- Ha de constar almenys d’una estada o sala d’estar-menjador, una càmera higiènica i un equip de cuina.
- Si és un espai únic, ha de ser possible la compartimentació d’una habitació de 8 m². Tens un loft a Girona sense habitacions? Doncs tingues en compte aquesta normativa!
- Si no hi ha un únic espai, no pot haver-hi habitacions de menys de 6 m².
- L’altura mínima habitable entre el paviment acabat i el sostre ha de ser de 2,5 m. A la cuina, banys i espais de circulació, pot ser de 2,20 m i al menjador, sala d’estar i habitacions poden admetre’s 2,30 m per al pas d’instal·lacions i elements estructurals.
Sostenibilitat i estalvi energètic:
- Els habitatges han d’estar pensats per aprofitar les condicions naturals del clima i han de tenir el seu corresponent Certificat d’Eficiència Energètica.
Compartimentació:
- La compartimentació és lliure però ha de permetre que els espais destinats a les habitacions puguin independitzar-se i que els destinats a càmeres higièniques siguin independents.
- Cap espai de l’habitatge pot servir d’accés obligat a qualsevol local que no sigui d’ús exclusiu de la mateixa casa.
- Les cambres de bany no poden servir de pas obligat a la resta d’habitacions. En cas de voler-ho així, solament s’admet tenir un rentamans en un espai de circulació.
Accessibilitat:
- Qualsevol habitatge ha de ser practicable i en cas de tenir diferents pisos o nivells, s’ha de garantir una adequada accessibilitat al bany, la cuina, l’espai d’ús comú i almenys, una habitació.
- La porta d’accés a l’habitatge i les dels espais bàsics han de tenir una amplada mínima de 0,80 m i una altura mínima de 2 m. Les portes d’accés als espais de l’habitatge que no siguin practicables han de tenir una amplada mínima de pas de 0,70 m i una altura mínima de 2 m. Aquestes són les mesures mínimes, si es prefereixen més grans, és de lliure elecció.
- Els espais interiors destinats a la circulació que connectin l’accés a l’habitatge i els espais practicables han de tenir una amplària mínima d’1 m i permetre un cercle de maniobra d’1,20 m de diàmetre.
Altres aspectes necessaris que han de tenir els habitatges per optar a la cèdula d’habitabilitat:
- Serveis d’aigua freda i calenta, evacuació d’aigües i electricitat.
- Un equip higiènic format, com a mínim, per una pica, un vàter i una dutxa.
- Un equip de cuina format, com a mínim, per una aigüera, un aparell de cocció i damunt, un sistema mecànic d’extracció de fums.
- La instal·lació completa per a un equip per rentar roba.
- Un porter electrònic o sistema similar que permeti la comunicació entre l’habitatge i l’accés a l’edifici.
- Una façana oberta a l’espai lliure exterior de l’edifici que ofereixi ventilació i il·luminació, com a mínim, a un dels espais de la zona d’ús comú de l’habitatge.
- Cada habitació ha de preveure un espai individual de magatzematge.
Tingues en compte que aquests són solament els principals aspectes i que molts habitatges de segona mà es regeixen per normatives anteriors, que poden tenir altres criteris. En cas de dubte, et recomanem recórrer a els serveis d’un arquitecte o enginyer professional que et pugui garantir l’obtenció de la cèdula d’habitabilitat.
Tipus de cèdula d’habitabilitat
Un últim aspecte que hem de tenir en compte a l’hora de tramitar i que complim els requisits per obtenir la cèdula d’habitabilitat és que distingim entre les necessitats i els casos en què hem de sol·licitar-la.
Així, no és el mateix sol·licitar la cèdula d’habitabilitat per a un habitatge recentment construït que per una la distribució de la qual s’ha modificat i per tant, s’ha anul·lat la validesa de l’anterior cèdula atorgada. Per això, hem de distingir entre tres tipus de cèdules d’habitabilitat:
Cèdula d’habitabilitat de primera ocupació
És el mateix que la llicència de primera ocupació que atorga cada Ajuntament a responsable d’obres d’habitatges de nova construcció
Cèdula d’habitabilitat de primera ocupació de rehabilitació
És el cas ja exposat d’habitatges a les quals se li ha realitzat importants canvis de fesomia, com és el cas de la redistribució, ampliació o eliminació d’estades.
En aquesta cèdula la importància resideix que un arquitecte autoritzat per a això certifiqui entre altres coses que no s’han danyat pilars, envans mestres o murs de càrrega que puguin afectar en un futur a l’edificació.
Cèdula d’habitabilitat de segona ocupació
En el cas que no es correspongui la situació als casos de les cèdules de primera ocupació o de rehabilitació, se sol·licita el tràmit de les cèdules d’habitabilitat de segona ocupació perquè l’habitatge es pugui llogar o vendre, assegurant que és totalment apta per a això i que el nou inquilí no es trobarà amb cap defecte o problema que afecti a la seva ocupació.
*Font de la imatge: BIT Comunicació