Reformar o no reformar és un dels dubtes més habituals entre els qui volen vendre o llogar un habitatge de segona mà que està vell. En tots dos casos s’espera una revaloració de l’habitatge, però que realment es revaloritzi, depèn de molts factors. Te’ls expliquem!
Per aclarir una mica la qüestió, el millor és escoltar l’opinió de persones que coneixen el tema amb detall. A les notícies immobiliàries d’Api.cat hem parlat amb Mireia Capdevila, directora tècnica de l’estudi d’interiorisme Barceloní Dröm Living, experts en reformes d’habitatges, qui ens assenyala els factors més importants a tenir en compte:
1. El preu de compra
Que valgui la pena (o no) reformar un habitatge amb l’objectiu de vendre’l a un preu més elevat depèn, sobretot, del preu original de compra. És a dir, si al seu moment vas comprar l’habitatge a molt bon preu, o l’has heretat, és pràcticament segur que la reforma augmentarà el seu valor de venda. Però per determinar la revaloració final, també cal tenir en compte factors com la ubicació, les dimensions de l’habitatge i el preu de venda mig de mercat que hi ha en aquesta zona, per a un habitatge d’aquestes característiques. Segons Mireia Capdevila:
“Per exemple, si compres un pis a preu de mercat que es troba en bon estat, has de preguntar-te si una reforma representarà una millora prou substancial com per a vendre’l més car i compensar la inversió. De la mateixa manera, també caldria valorar quin tipus de reforma seria la més adequada i quin és la demanda existent.”
2. El potencial de l’habitatge
“Cal tenir en compte les possibilitats que ofereix cada habitatge així com quina demanda hi ha per a aquest tipus d’habitatge al moment. Per exemple, si disposes d’un pis antic i deteriorat en ple barri del Born i el vols llogar, és pràcticament segur que una reforma valdrà la pena, ja que, es tracta d’un barri turístic en el qual hi ha més demanda que oferta, per la qual cosa es llogarà ràpidament i a millor preu.
Un altre exemple; imaginem que tens un pis al barri de Gràcia, que no és gran cosa, però té una terrassa molt gran. Com els pisos amb terrassa van molt buscats i són escassos, una bona reforma que millori els espais interiors i la lluminositat, donarà força a la revalorització d’aquest habitatge”, explica Mireia Capdevila.
3. El marge de benefici és relatiu
No obstant això, adverteix: “Els programes de televisió americans en els quals reformen un habitatge i el seu preu de venda es dobla, no són certs.”
I afegeix: “Encara que no és una xifra exacta, segons la nostra experiència, els pisos que es reformen per vendre, se solen revaloritzar al voltant d’un 20%, amb els costos de la reforma inclosos, i es venen o lloguen amb major rapidesa. Fets que ens demostren que reformar sí que ha valgut la pena.”
4. Un exemple
I com diu el refrany, per a mostra, un botó. En l’estudi Dröm Living ens mostren les imatges d’una reforma duta a terme en un pis de 70 m2 situat prop de l’Arc de Triomf de Barcelona. Era un pis vell, deteriorat i desangelat. L’objectiu de la reforma era poder posar-lo en lloguer a un preu més elevat. Va valer la pena? La resposta és: definitivament, sí. Ens ho explica Mireia Capdevila:
“En aquest pis apostem per un disseny d’estil nòrdic amb elements industrials, que aportés vitalitat i lluminositat. El pis estava bastant deteriorat i gairebé no tenia llum. El repte era reformar-lo completament per convertir-lo en un pis atractiu i així, poder llogar-lo a un millor preu.”
Es van tirar envans per aconseguir espais més oberts i diàfans, es van renovar terres i parets, la instal·lació elèctrica, el bany, la cuina i es va moblar per deixar-lo a punt per al lloguer. La reforma va costar al voltant de 50.000 euros però el lloguer va passar d’estar valorat en uns 600- 700 euros mensuals a 1.200 euros després de la reforma.
“L’important és que la gent s’enamori del pis. Si aconsegueixes això, les probabilitats de llogar-lo o vendre’l ràpidament i a millor preu són molt altes. Per això, a Dröm Living busquem que el disseny sigui acollidor i funcional, que li faci sentir al futur inquilí que el pis té alguna cosa especial”, sentència Capdevila.
No obstant això, cal matisar que una reforma ben feta, que inclogui la renovació completa del bany i la cuina, que sol ser el més sol·licitat, suposa una inversió no inferior als 20.000 euros.