Encara que a priori sembli un tema poc rellevant, la correcta instal·lació de les bústies en una comunitat de veïns, així com, el seu manteniment, poden convertir-se en motiu de discussions en no poques Juntes de propietaris. Per això, des Api.cat et assenyalem la normativa que regeix la instal·lació de bústies en una comunitat de veïns.
Estatuts interns de la Comunitat de Propietaris
La regulació dels espais i serveis comuns de qualsevol immoble d’una comunitat de propietaris es regeix per la Llei de Propietat Horitzontal. A més, al costat d’aquesta norma, hi ha uns estatuts de caràcter intern que cada comunitat elabora i que regulen l’organització i normes menors.
Així, si acabes de mudar al teu pis de Barcelona, no estaria de més que t’asseguraràs que la instal·lació i ubicació de les bústies és la correcta.
- Quina norma regeix la instal·lació de les bústies?
La primera norma la trobem en 1962, amb un decret de caràcter obligatori que imposava la seva instal·lació en els portals. D’aquesta manera s’aconseguia evitar més d’un problema en el lliurament de la correspondència. Més endavant, les posteriors disposicions sobre els casellers es recullen en el Reglament del servei de correus de 1964 i en les següents reglamentacions de 1971, 1972 o 1977.
El 1998, es va aprovar la Llei del Servei Postal Universal i de liberalització dels serveis postals, en la qual es reconeix el dret d’accés a les comunicacions postals. El 1999, mitjançant un Reial decret es recollien directrius concretes i recomanacions del Parlament Europeu.
- A qui correspon la seva col·locació?
Tots els veïns hauran de córrer amb les despeses que es derivin de la compra, instal·lació i manteniment de les bústies. Així ho preveu la Llei d’Edificació, text que a més recull l’obligatorietat de la seva instal·lació per part de la totalitat dels propietaris, a més d’exposar que tot habitatge, per aconseguir la llicència d’ocupació, “ha de disposar de les instal·lacions necessàries per rebre el servei postal “.
- Podem col·locar-on i com vulguem?
Les bústies, no només han de tenir unes característiques específiques, que es troben en l’article 34 de la Llei del servei postal i que garanteixen la propietat, el secret i la inviolabilitat de les trameses postals. Segons el reglament, “el nombre de bústies ha de correspondre amb el nombre d’habitatges i locals de la finca, més un altre receptacle, el número 1, reservat per a les devolucions d’enviaments”. A més, Correus recomana afegir el nom complet dels propietaris o la denominació social en cas de ser una persona jurídica titular del local o habitatge.
També, Correus exigeix que han de fixar-se en una paret perquè no puguin traslladar-se de lloc, ubicats en una zona de fàcil accés ia una altura que permeti la seva còmoda utilització.
- La bústia és meva o de la Comunitat?
Les bústies estan considerats elements comuns, el que no és obstacle perquè cada un dels propietaris tingui un dret d’ús exclusiu i excloent sobre la bústia concret que se li ha assignat, ja que el seu ús té una finalitat individual.
Has tingut algun contratemps relacionat amb les bústies de la teva comunitat? Com ho vau resoldre? Explica’ns el teu cas.
Foto: tuoficina.com
Foto: lainformacion.com