Subarrendar habitacions és una pràctica molt comuna, sobretot en grans ciutats com Barcelona, on els lloguers són més cars i els inquilins busquen compartir despeses. No obstant això, sigui per desconeixement o per negligència, no tots els inquilins que subarrenden habitacions ho fan de forma legal. Assabenta’t de com fer-ho bé en les notícies immobiliàries d’Api.cat

Com subarrendar habitacions legalment
El marc legal del subarrendament d’habitacions
Tant inquilí com propietari han de conèixer el marc legal del subarrendament d’habitacions per evitar malentesos i problemes. Montserrat Junyent, assessora jurídica dels Col·legis i Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (API), ens explica quins són els requisits per subarrendar de forma legal:
1. Ha de ser consentit
El primer requisit, que a més és de sentit comú, és que el subarrendament ha de ser consentit per la propietat de l’habitatge. I aquest permís ha d’estar per escrit. Pot incloure’s al contracte de lloguer si el subarrendament es va negociar abans de la seva signatura. I si fos a posteriori, es pot crear un annex al contracte. En aquest sentit, Junyent puntualitza que:
“Si el subarrendament no està expressament prohibit per contracte, és un dret i per tant, es pot fer. No obstant això, per evitar problemes, la clàusula que prohibeix el subarrendament es posa per defecte en tots els contractes. Per aquest motiu és necessari demanar-li al propietari/a el consentiment exprés.”
Amb aquest tipus de qüestions s’evidencia, una vegada més, que un contracte verbal d’arrendament només dóna lloc a conflictes i inseguretat jurídica.
2. Ha de ser parcial
És un aspecte fonamental i, segons Junyent, ha de quedar molt clar que:
“El subarrendament sempre ha de ser parcial. És a dir, el titular del contracte de lloguer que està subarrendant les habitacions, ha d’ocupar l’habitatge subarrendat.”
Així que, ja saps, si ets el titular del lloguer d’una casa a Barcelona i vas a subarrendar habitacions, tu també has de viure en aquesta casa, ja que, se suposa que el subarrendament és una ajuda per pagar el lloguer, no un negoci.
3. No pot suposar una activitat lucrativa
El fet de subarrendar, no pot convertir-se en un negoci i té com a límit la renda mensual. Tal com ens explica Junyent:
“El subarrendament d’habitacions, no pot constituir una activitat lucrativa per a l’inquilí titular del contracte, que al seu torn, és el subarrendador. És a dir, el subarrendador no podrà percebre mai pel total d’habitacions subarrendades més del que li paga a la propietat com a renda mensual.”
4. Capacitat màxima d’ocupació de l’habitatge
Que l’inquilí tingui el permís del propietari per subarrendar habitacions, no significa que pugui ficar a l’habitatge a més persones de les permeses. La cèdula d’habitabilitat marca quantes persones poden viure en un immoble en funció de la superfície. Per tant, mai pot superar la màxima ocupació marcada per la cèdula d’habitabilitat.
5. Els subarrendats també tenen contracte
L’inquilí que subarrenda habitacions es converteix en subarrendador, i per tant, haurà de signar un contracte amb cada subarrendatari que ocupi les habitacions. En aquest contracte privat, s’han d’especificar les condicions del subarrendament, les zones llogades i les normes de convivència de la casa. Un altre aspecte important és que el contracte de subarrendament va lligat al contracte d’arrendament, de manera que l’un depèn de l’altre i està subjecte a la seva durada.
T’ha semblat útil aquesta informació?