Reformar l’habitatge és una bona alternativa per a aquells que necessiten renovar l’interior de casa però no volen comprar, ja sigui perquè la seva és de propietat i la volen preservar o perquè no volen lligar-se a una hipoteca.
Avui existeixen materials i tècniques que permeten reformar una casa de dalt a baix amb una inversió menor al que et costaria una casa nova. No obstant això, cal fer un exercici de reflexió previ i decidir què vols aconseguir exactament amb la reforma, un simple rentat de cara o una reforma de major valor amb materials de més qualitat? Segons la teva resposta, el pressupost pot variar substancialment.
Vols reformar la teva casa? No et perdis els consells d’api.cat!
1. Present i futur
Ja que vas a invertir uns diners en la reforma de la teva casa a Mataró, i t’embarques en unes obres que poden durar diverses setmanes, no siguis curt de mires! Dissenya la reforma segons les teves necessitats actuals però projectant el que creus que podries necessitar en un futur, per exemple, una habitació versàtil per si creix la família o un bany adaptat para quan siguis més gran. No oblidis fer millores en l’eficiència energètica de la casa, és una inversió que val la pena!
2. Canvia la teva mirada i comença una llista
Pot ser que et resulti difícil però has de canviar el xip i ser capaç de veure la teva casa amb una nova distribució de l’espai, ja que segons la reforma que facis, podries fins i tot tirar a baix alguna paret per ampliar alguna habitació o al contrari, afegir-ne una més. Et recomanem que et prenguis amb molta calma aquesta part del procés, perquè és decisiva.
Mira diverses revistes d’interiors i de disseny per agafar idees o fins i tot dedica algunes hores a recórrer els grans establiments del bricolatge per veure materials i les seves possibles aplicacions. Una vegada tinguis clar el que necessites, agafa paper i bolígraf i comença a fer una llista de tots els canvis que vols dur a terme.
3. Cerca professionals amb referències
A l’hora de contractar als paletes i altres tècnics, no oblidis que, de vegades, el barat surt car. Si contractes algú que treballa sense estar regularitzat i et fa un nyap, podria costar-te el doble i quedar-te sense ningú a qui reclamar. Hi ha moltes empreses fiables i sòlides que compleixen amb les seves obligacions legals que t’aportaran seguretat. Recorda demanar totes les teves factures per, segons el cas, deduir-te l’IVA per les obres, sol·licitar possibles ajudes públiques i, sobretot, reclamar en cas de necessitat.
4. Demana almenys 3 pressupostos sense compromís
És recomanable demanar, almenys, tres pressupostos diferents per poder comparar. Demana també, que estiguin detallats per partides (obra de paleta, electricitat, lampisteria…) i que especifiquin la qualitat dels materials a utilitzar. Així podràs comparar-los fil per randa i negociar la rebaixa d’algun apartat concret.
5. Estableix una data de finalització
No seria pas la primera vegada que unes obres s’allarguen més del desitjat, generant despeses addicionals que no tenies previstes. Per evitar-ho, estableix per contracte amb l’empresa que farà la reforma de la teva casa a Tarragona una data de finalització i en cas de sobrepassar-la, de quina manera t’ho compensaran.
6. Avisa als veïns
Posa’t en el seu lloc… faràs soroll i causaràs molèsties durant uns dies o fins i tot setmanes. Avisa’ls dels terminis i respecta els horaris de descans. Pensa que segons l’envergadura de les obres, necessitaràs comptar amb el permís de la Comunitat.
7. Assegura’t de si necessites una llicència d’obres
Recorda que hi ha reformes per les quals s’ha de demanar una llicència d’obra major. Són les obres que afecten l’estructura de l’immoble, la façana o als elements comuns… Informa’t bé i segueix la normativa, abans que un veí enfadat pel soroll et denunciï.
Què t’han semblat els nostres consells?
Foto 1: Pinterest
Foto 2: Pinterest
Foto 3: Pinterest