És molt habitual escoltar això de: “m’he hipotecat perquè al mes, em costava el mateix que el lloguer”. Segur que fins i tot al teu entorn tens un d’aquests casos. Serà veritat que compensa més hipotecar-se que llogar? Vegem-ho a les notícies immobiliàries d’Api.cat!

¿Comprar o llogar?
És un dilema que tenen la majoria de persones amb l’estabilitat laboral i econòmica suficient per a plantejar-se si els convé més pagar una hipoteca o un lloguer, comparen la quota mensual d’una cosa amb l’altra i decideixen. No obstant això, aquells que prefereixen no lligar-se, preveuen mobilitat laboral o amb prou feines poden assumir la mensualitat d’un lloguer, ni tan sols s’ho plantegen.
Per aclarir una mica aquest clàssic debat hem parlat amb Joan Ollé Bertrán, President del col·lectiu API a Catalunya, qui afirma, contundentment, que ara com ara compensa més una hipoteca que un lloguer.
“Si jo pago un lloguer, aquests diners em donen dret a utilitzar un habitatge. Son uns diners que es paguen per consumir aquest dret. Però una vegada vençut el contracte, aquests diners no es recuperen perquè s’han pagat per l’ús. És perdut.”
I ens proposa la següent reflexió:
“Quan paguem la quota d’una hipoteca estem pagant la suma de 2 coses: l’interès i la devolució del capital prestat. Si fóssim estrictes, per comparar el que pagues de lloguer amb el que pagues d’hipoteca, el que caldria comprar és el que es paga de lloguer amb el que es paga d’interessos de la hipoteca.”
Segons Ollé, els diners pagats en concepte d’interessos és el que s’ha de comparar amb el lloguer, perquè tots dos conceptes representen els diners que, d’alguna manera, es perden. Per contra, el capital que es va retornant és el que es paga pel pis, del que es va sent propietari a terminis.
Després d’aquesta argumentació i tenint en compte que avui dia es poden aconseguir interessos fixos i baixos, Joan Ollé sentencia:
“Evidentment surt més a compte una hipoteca que un lloguer. Vas adquirint una propietat a poc a poc mentre que en el lloguer, mai serà teu, és com si paguessis els interessos de la hipoteca eternament.”
Això sí, aquest raonament és tan clar sempre que parlem de persones que tinguin una estabilitat laboral i financera, que no pensen en mudar-se a futur i que disposen d’uns estalvis que oscil·len entre el 25% i el 30% del valor de l’habitatge adquirit.
Així ho apunta també un anàlisi elaborat per El Confidencial amb dades d’Idealista, segons el qual, a la immensa majoria de les províncies espanyoles, així com en gairebé tots els districtes de Madrid i Barcelona, avui dia surt més assequible afrontar el pagament d’una hipoteca que el d’un lloguer. Solament a Sant Sebastià (928 euros de lloguer enfront d’1.103 d’hipoteca), Ourense (328 vs. 394 euros) i Lugo (312 vs. 549 euros) resulta més barat llogar que hipotecar-se, mentre que a Barcelona o Palma de Mallorca guanya per golejada l’opció de comprar enfront de viure de lloguer.
No obstant això, segons Ollé, aquest anàlisi de El Confidencial pot induir a error, ja que parteix d’una quota fixa en determinat termini per amortitzar cert preu. En el seu lloc, proposa aquest exemple amb el cost d’un habitatge amb Hipoteca (Impostos, notari i registre inclosos):
“Consisteix en multiplicar 1,12 pel preu de l’habitatge. Suposant que per a un preu de 160.000 euros ens donessin una hipoteca a 25 anys al 2,5% d’interès fix per cobrir tot aquest cost (1,12 x preu), això suposaria al mes una quota constant de 804 euros (el primer any aproximadament 370 d’interès i 434 d’amortització). A més, al contrari de l’inquilí, el propietari paga IBI i despeses de comunitat, posem que entre les dues coses sumim 96 euros més al mes. En definitiva, ser propietari costa 900 euros al mes.
Per l’altre costat està el lloguer, que en aquests moments a Barcelona capital un habitatge d’aquest preu s’està llogant aproximadament a 650 euros mensuals, amb l’IBI i la comunitat a càrrec del propietari.
Per tant, calculant d’aquesta forma surt més costós la compra que el lloguer: 900 mensuals contra 650 mensuals. Però insisteixo: el que s’ha de comparar és la renda del lloguer amb l’interès: 650 contra 370. Són dues formes diferents de veure-ho, cadascú que esculli la que vulgui.”