
Habitatges sense hereus
I si haguessis heretat la propietat d’un familiar llunyà i no ho sabessis? Potser el teu patrimoni s’hagi incrementat sense tu saber-ho. Aquesta situació, tot i ser excepcional, la veritat és que no ho és tant com es podria esperar. De fet, la recerca d’hereus d’immobles els propietaris han desaparegut fa un temps és el negoci de certes empreses especialitzades. En les notícies immobiliàries et mostrem alguns dels detalls d’una realitat no molt coneguda, però susceptible de ser força interessant des del punt de vista econòmic.
Herències no adjudicades
El nombre d’habitatges transmesos per herència a Espanya va arribar el 2015 la xifra de 151.206 cases, la qual cosa és la més alta recollida per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) des de 2007. Unes dades que, sens dubte, per si sols ja són rellevants . Però, que encara ho són més si tenim en compte que cap organisme comptabilitza l’enorme patrimoni que cada any es deixa sense adjudicar als seus hereus legítims i que no saben que ho són.
Els motius pels quals les herències no arriben a les seves legítimes mans són d’allò més variat. Però bàsicament les empreses que es dediquen a buscar-les han detectat que les següents com els més habituals:
- Es fan pocs testaments. El 2015 va testar un 1,38% del total de la població major de 18 anys, segons la Direcció General dels Registres i del Notariat.
- Relacions familiars deteriorades. Hi ha molta falta de comunicació entre les famílies. A més, a causa del augment dels moviments migratoris, el contacte amb familiars s’acaba perdent per sempre.
- Incompareixença de l’hereu. Molts testaments queden sense executar-se quan la persona que apareix en ells mai acudeix a la notaria.
Un dels problemes derivats d’aquesta situació és el que acaba repercutint en els comptes de les comunitats de propietaris. I és que, un pis de Barcelona el propietari mor sense deixar testament, sense fills, ni pares, ni germans, és molt possible que entri a formar part d’aquest parc d’habitatges “sense amo” començant així a acumular rebuts impagats de la Comunitat de Propietaris.
La morositat d’aquests habitatges es converteix en un autèntic problema per a la resta dels veïns, que en molts casos contracten els serveis d’empreses especialitzades en la recerca dels hereus de propietats amb l’esperança que apareguin i es facin càrrec dels deutes acumulats i els rebuts que s’emetin en el futur.
Aquestes empreses busquen hereus a petició de l’administrador de finques o advocat i sense cap cost per als veïns. A més, es fan càrrec de abonar el deute. És una via molt més ràpida que la judicial, que triga quatre o cinc anys.
Coneixes algun cas en què s’hagi notificat a algú que és hereu d’immoble molt temps després que la mort del seu familiar passés? Comparteix el teu cas en aquest post.