Hi ha termes legals relacionats amb l’arrendament que un no es pregunta què són o què impliquen fins que els necessita personalment. No obstant això, tenir la informació per endavant sempre és un avantatge a l’hora d’afrontar determinades situacions que poden posar en risc el teu habitatge. Un exemple d’això són, per exemple, els anomenats drets de tempteig i retracte. N’havies sentit a parlar? T’expliquem què són i per a què serveixen a les notícies immobiliàries d’Api.cat
Els drets de tempteig i retracte són dos drets derivats del que es coneix com a “Dret d’Adquisició Preferent”, recollit a l’article 25 de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU).
Segons aquest dret, en cas que el propietari d’un habitatge arrendat el vulgui posar en venda, l’inquilí té dret a comprar amb caràcter de preferència respecte a altres possibles compradors. És una espècie de cortesia que la llei li atorga a l’arrendatari per donar-li l’oportunitat d’adquirir l’habitatge en el qual ja està vivint en règim de lloguer. És d’aquest Dret d’Adquisició Preferent del que deriven dos altres drets:
El dret de tempteig
A partir de la data en la qual l’inquilí rep una comunicació fefaent per part del propietari, en la qual se li explica la seva decisió de vendre l’habitatge arrendat, el preu i les condicions, l’inquilí disposa de 30 dies naturals (a comptar des de l’endemà a la notificació) per comprar-la en les mateixes condicions que els altres.
L’art. 25.2 afegeix: “Els efectes de la notificació previnguda en el paràgraf anterior caducaran als cent vuitanta dies naturals següents a la mateixa”.
El dret de retracte
El dret de retracte és com una segona oportunitat per a l’inquilí que queda a la recambra segons la qual, encara que el propietari de l’habitatge arrendat no li hagi notificat les seves intencions de vendre, li hagi donat una informació diferent sobre les condicions de la venda o no hagi complert amb els terminis, l’inquilí té dret a subrogar-se en lloc del comprador i a fer efectiu el seu dret al tempteig, en les mateixes condicions.
El dret de retracte caduca al cap de 30 dies naturals comptats des de l’endemà a la notificació que en forma fefaent haurà de fer l’adquirent a l’arrendatari de les condicions essencials en què es va efectuar la compravenda, mitjançant lliurament de còpia de l’escriptura o document amb el qual fos formalitzat.
Imaginem que vius en un pis de lloguer a Barcelona i que el propietari de l’habitatge l’ha posat en venda sense comunicar-t’ho. Imaginem també que t’has assabentat per casualitat i que fins i tot ja té comprador. En cas d’haver sabut que volia vendre, potser t’hauria interessat conèixer les condicions per optar a la compra del pis en el qual ja estàs vivint. Doncs bé, com a inquilí tens dret d’adquisició preferent i a exercir el teu dret de tempteig.
Renúncia al dret d’adquisició preferent
Cal no perdre de vista que, en l’última reforma de la LAU es va incloure, entre altres coses, la possibilitat que l’inquilí renunciï al dret d’adquisició preferent de l’habitatge. Però perquè l’inquilí renunciï a aquest dret, ha de constar en el contracte de forma expressa.
T’ha semblat útil aquesta informació?
Foto: BIT Comunicació