Viure de lloguer és una opció cada vegada més contemplada pels Espanyols, país que històricament i culturalment ha apostat més per l’habitatge en propietat. Però les coses han canviat molt des que va esclatar la bombolla immobiliària i la veritat és que, sigui per lliure elecció o per què no queda una altra opció, a Espanya puja el percentatge de gent que viu de lloguer i ja representa el 21,2%, segons un informe de l’agència d’estadística europea Eurostat. És el teu cas? Saps quins són els teus drets i obligacions? Te’ls expliquem al blog de notícies immobiliàries Api.cat
Els drets
Negociar la durada del lloguer, la renda mensual i sobre la base de quin concepte s’actualitza
Abans de signar el contracte de lloguer, tens dret a negociar tant la durada com el preu de la renda de lloguer amb el propietari. Naturalment, cada part mirarà pels seus interessos i que el propietari cedeixi més o menys ja és una altra història.
El que sí que has de negociar és sobre la base de quin índex de referència s’actualitzarà la renda de lloguer finalment pactada, ja que des de la reforma de la LAU, es permet fixar l’actualització de la renda en funció d’índexs diferents de l’IPC, en major o menor mesura que l’IPC general, acordant un tipus fix entre les parts o fins i tot pactar el no increment de la renda.
Prorrogar o rescindir el contracte de lloguer
Potser volies llogar un pis a Barcelona per 1 any, però finalment les coses et van bé i vols quedar-te més temps. En aquest cas has de saber que la durada mínima d’un contracte de lloguer sol ser d’un any i que si vols allargar-lo, tens dret a prorrogar-lo per anys fins a la durada mínima de 3 anys. Passats aquests 3 anys, si cap de les dues parts es manifesta, el contracte es prorrogaria tàcitament 1 any més.
Si per contra, vols abandonar l’habitatge de lloguer abans del temps pactat, hauràs d’avisar al propietari amb 30 dies d’antelació i que hagin transcorregut, almenys, 6 mesos. En cas contrari, hauries de pagar totes les mensualitats fins a complir amb els 6 mesos i possiblement, una indemnització d’un mes per any d’incompliment.
Recuperar la fiança quan no hi ha danys
Si no hi ha hagut danys a l’habitatge, tens dret a recuperar la teva fiança durant el mes següent al lliurament de les claus. Si excedís aquest temps, tindries dret a reclamar interessos.
A mantenir els drets del lloguer en determinats suposats en els quals hi hagi canvis de propietat o titularitat
Hi ha determinats suposats, com per exemple, que l’habitatge canviï de propietat o que els inquilins es divorciïn i tinguin fills, en els quals la llei protegeix els drets de l’arrendatari, permetent que es compleixi el contracte o bé, que es concedeixi un temps prudencial per abandonar l’habitatge. Encara que això depèn de les circumstàncies legals de cada cas particular. Consulta-ho amb el teu API!
A realitzar reformes en l’habitatge en cas de discapacitat
Si com a titular del lloguer, o una de les persones que viuen amb tu de forma permanent té una discapacitat o és major de 70 anys, tens dret a realitzar reformes d’accessibilitat a l’habitatge, prèvia notificació al propietari.
Les obligacions
Abonar un mes de fiança i respondre amb ella als incompliments del contracte
Un mes és el mínim que exigeix la llei i és obligatori. Has de saber, a més a més, que el propietari pot demanar-te garanties addicionals, com per exemple, un aval o un dipòsit. No obstant, és negociable i depèn de tu acceptar-ho o no.
La fiança és una garantia que té el propietari davant l’incompliment del contracte així que, si has produït danys a l’habitatge o no has pagat una mensualitat, tens l’obligació de renunciar a la fiança.
Pagar puntualment la renda mensual i els subministraments
Obvi, no creus? En el cas de la renda i per fer els pagaments més còmodes, els propietaris solen donar un termini de diversos dies per abonar la mensualitat. Però si l’impagament és deliberat, el propietari té dret a recórrer a la via judicial. En el cas dels subministraments, si estan a nom de l’inquilí, seran les corresponents companyies qui reclamin el pagament de les factures.
Acatar la clàusula de necessitat
Hi ha alguns supòsits legals, com per exemple un divorci, en els quals el propietari de l’habitatge arrendat té dret a recuperar-lo abans del venciment del contracte. Es tracta de la clàusula de necessitat i la pot fer efectiva sempre que hagi transcorregut 1 any de contracte i sigui per utilitzar-la com a residència habitual, per a ell o un familiar de primer grau de consanguinitat o per adopció (pares, mares, fills) o per al cònjuge (si hi ha sentència ferma de divorci o nul·litat matrimonial).
T’ha semblat útil aquesta informació?
Foto: BIT Comunicació
Fuente: Europa Press