Quan el passat mes d’abril es va inaugurar el termini per presentar la Declaració de la Renda, a les notícies immobiliàries d’Api.cat ja et vàrem advertir de què Hisenda anava a la caça dels lloguers opacs. Ara, Gestha, el Sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda, hi posa xifres.

El 41,4% dels lloguers d’habitatge a Espanya no es declaren
No són xifres molt optimistes: 4 de cada 10, o dit d’una altra manera, el 41,4% dels lloguers d’habitatge a Espanya no es declaren, segons l’informe de Gestha. En total, es tracta d’1.009.600 habitatges que estan llogats de forma opaca i que, junts, ascendeixen a 3.876,9 milions d’euros anuals en l’economia submergida.
A més d’aquests, Gestha apunta que existeixen 367.059 habitatges més que se cedeixen de forma gratuïta o a un preu simbòlic (entre familiars) encara que, en general, no produeixen frau perquè el propietari aplica en l’IRPF un percentatge del valor cadastral com a renda imputada. Tens cases de lloguer a Barcelona? Ja les declares correctament?
Davant aquest panorama, era d’esperar que l’Agència Tributària hagi posat la lupa en aquests lloguers “en negre”, durant l’actual campanya de la Renda 2015. És més, ha inclòs un missatge informatiu a través del sistema Renda Web per als contribuents que tenen anunciats pisos en diversos mitjans. No obstant això, i encara que les xifres segueixen sent negatives, la veritat és que els lloguers fraudulents a Espanya han disminuït 12,6 punts percentuals des de 2007, quan arribaven al 54,03%.
Per comunitats autònomes, Melilla (61,6%), Múrcia (61,1%) i Andalusia (55,4%) són les que tenen un major percentatge de lloguers submergits. Al costat oposat, Galícia (25%), Castella i Lleó (23,1%) i Aragó (21,2%) registren les taxes d’arrendaments en negre més baixes d’Espanya.
Com afloren els lloguers fraudulents?
Segons els tècnics de Gestha, l’aflorament dels lloguers opacs es dóna gràcies a una conjunció de diferents factors, tals com:
- L’encreuament d’informació de les deduccions estatal i autonòmica d’arrendament d’habitatge habitual.
- La reducció en l’IRPF del 60% del rendiment net del lloguer declarat, que fins a la reforma fiscal de 2014 era del 100%, si l’inquilí tenia entre 18 i 30 anys.
- La campanya de l’Agència Tributària per revisar els habitatges que es declaraven com a desocupats però, no obstant això, tenien alts consums elèctrics.
- En menor mesura, les visites de control de l’Agència Tributària per detectar lloguers fraudulents, que només van arribar a 5.469 habitatges el 2015.
Des d’Api.cat et recordem que no declarar l’arrendament d’un habitatge és una activitat il·lícita i com veus, molt fàcil de descobrir. No te la juguis! Es perd seguretat jurídica i no val la pena.