
Pisos en lloguer per a vacances
Segons el Segon Baròmetre de lloguer de vacances elaborat per HomeAway i la Universitat de Salamanca, des de l’estiu de 2014, el lloguer de vacances a Espanya ha generat la gens menyspreable xifra de 4.300 milions d’euros. Rescatem aquesta dada entre les nombroses notícies immobiliàries i aprofundim en alguns dels aspectes contemplats en l’estudi.
Impacte econòmic del lloguer de vacances
Quan una família, parella o algú en solitari se’n va de vacances i lloga un pis per gaudir dels seus dies de descans, la despesa mitjana per persona és de 141,3 euros, mentre que si ens fixem en l’impacte econòmic quan s’allotgen en un hotel, la xifra ascendeix a 432,8 euros. Així, l’impacte econòmic general de l’habitatge turístic suma 3.408.000 d’euros.
L’estudi sobre lloguer de vacances, realitzat a partir d’una enquesta entre 15.840 individus, també mostra que les persones que contracten les dues opcions (hotel i habitatge turístic) són les que més viatges realitzen a l’any de mitjana (6,8) enfront dels que només trien una modalitat, hotel (4,4) o habitatge turístic (2,9).
A més, les persones que es decideixen només pel lloguer contracten major nombre de nits (6,9) i per a més persones (4,2), enfront dels que només s’allotgen en hotel, que passen una mitjana de tres nits i reserven per 3,8 clients.
Experiències 2.0
Des de fa un temps, la recerca i gestió dels lloguers per a les vacances cada cop més es fa a través de la xarxa. Però, a més, la majoria dels usuaris d’Internet que busquen hotel o un habitatge turístic, abans de triar es fixen en els comentaris que altres usuaris han fet sobre l’allotjament que estan valorant, i després d’haver gaudit (o no) de la estada, també fan ells un comentari aconsellant el lloc o advertint de les seves deficiències. En concret, l’estudi assegura que, més d’un terç dels usuaris que es van allotjar tant en habitatge com en hotel publica un comentari a Internet. A més, l’estudi detalla que els comentaris negatius sobre aquests habitatges no van sobrepassar el 2,3% i, en el cas de l’hotel, el 3,9%.
Habitatge turística, l’opció familiar
Altra de les dades més interessants que aporta l’estudi assenyala que els principals usuaris de l’habitatge turístic són les famílies, les quals representen un 46%, seguides de les parelles amb un 30% i els grups d’amics, el 21% del total.
No obstant això, en el cas dels hotels, són les parelles, amb un 52%, les que superen les famílies (33%) i als grups d’amics, qui tan sols representen el 8%.
Airbnb, comunitats virtuals
Sens dubte, part del que hi ha darrere d’aquestes xifres s’explica a través de les noves tendències aparegudes des de fa un temps, que sembla que es va consolidant i que, d’alguna manera, “mouen el mercat”. Ens referim a les comunitats virtuals que a través de la xarxa ofereixen els seus pisos per llogar per dies, setmanes o mesos. L’exemple més clar és Airbnb, empresa creada el 2008 a San Francisco, Califòrnia. Aquesta comunitat de “amfitrions” (vocable amb que s’identifica al propietari en aquesta comunitat) ha crescut com l’escuma en aquests anys, estenent ja a 34.000 ciutats en 190 països. No obstant això, aquest èxit no ha estat exempt de nombroses crítiques per part de no poques associacions de veïns que s’han vist afectades negativament per la pràctica relacionada amb aquesta iniciativa.
En quin grup estàs tu? ¿Llogues pis, apartament o busques un hotel quan et vas de vacances?
Foto: BIT Comunicación