La forma en què les persones viuen canvien en cada país, fins i tot entre països molt propers geogràficament i culturalment. Almenys això és el que es dedueix de les dades de l’Oficina Europea d’Estadística (Eurostat). T’expliquem algunes curiositats a les notícies immobiliàries d’Api.cat

Espanya Vs Europa: vivim més en pisos i volem ser propietaris
Vivim majoritàriament en pisos
Al 2014, el 41,1% de la població de “l’Europa dels 28” vivia en pisos, poc més d’un terç (el 34,0%) en cases unifamiliars aïllades i el 24,1% en cases adossades. Dels Estats membre, Espanya és el país on més persones viuen en pisos: concretament, el 65,4%, enfront d’un 33,1% que viu en cases. Un percentatge molt alt comparat amb la resta de països i solament equiparable amb Letònia (65,3%) i Estònia (63,8%).
Aquestes dades són més sorprenents en comparar-les amb altres països de l’Eurozona. A França, per exemple, la proporció és pràcticament inversa: set de cada 10 francesos viu en una casa per tres de cada 10 en un pis.
El percentatge de persones que resideixen en cases aïllades és del 70,9% a Croàcia; del 66,5% a Eslovènia; del 64,0% a Hongria; del 60,1% a Romania; Noruega (61,1%); Sèrbia (60,5%) i Dinamarca (55,8%). No obstant això, la major tendència de viure en cases adossades es dóna als Països Baixos (60,7%), el Regne Unit (60%) i Irlanda (58,3%).
Som i volem ser propietaris
El 70%, o dit d’una altra manera, set de cada deu europeus disposa d’habitatge en propietat, ja sigui amb o sense hipoteca. Mentre que el 19% viu de lloguer a preu de mercat i un 11% ocupa habitatges de lloguer protegit o allotjaments gratuïts.
Però una cosa són les mitjanes a escala europea i una altra, les diferents tendències entre països. A Espanya, gairebé vuit de cada 10 espanyols (el 78,8%) són propietaris de l’immoble en el qual viuen, un 8,7% més que la mitjana europea. I en lloguer, se situa per sota de la mitjana europea: amb prou feines el 21,2% viu de lloguer enfront del 29,9% comunitari. I tu, busques cases de lloguer a Barcelona o prefereixes comprar?
A Alemanya, per exemple, amb prou feines el 52,6% són propietaris i en l’altre extrem trobem a Romania, on ho són el 95,6%.
Decantar-se per un règim de tinença o un altre depèn de diversos factors culturals i històrics. Els espanyols, tradicionalment, volen ser propietaris i segueixen veient el maó com una forma d’inversió. Mentre que en altres països, donen prioritat al lloguer i inverteixen en altres sectors.
Què t’han semblat aquestes dades?