Recentment ha estat aprovat el nou decret d’Inspecció Tècnica dels Edificis (ITE) per part de la Generalitat de Catalunya. La resposta a si m’afecta, encara que existeixi un gran nombre de possibles casos, en la majoria d’aquests serà afirmativa.
Per què? Què planteja aquesta normativa? i per què ho planteja d’aquesta manera? Avui, al blog de notícies immobiliàries d’Api, cat, et donem una resposta a aquestes qüestions.
Si ens remuntem al primer decret sobre la ITE, de l’any 2010, i analitzem el nombre de finques que han sol·licitat els certificats d’aptitud (certificat final que s’obté amb la tramitació de la ITE), s’observa que sobre un parc de 103.000 edificis obligats a passar la ITE a Catalunya, tan sols s’havia sol·licitat el certificat d’aptitud de 7.168 edificis. Dades que a la vista destaquen pel cas omís que d’aquesta normativa s’ha realitzat en els últims temps.
Quin és l’aspecte més important introduït en la normativa de cara a obligar a passar la ITE en tots els edificis plurifamiliars i unifamiliars amb una determinada antiguitat i característiques? (consultar taula d’obligatorietat)
La normativa indica en el seu article 15, que:
En els actes i contractes de transmissió d’habitatges, els transmitents lliuraran als adquirents, en el cas que l’edifici estigui obligat a passar la ITE, una còpia d’aquest. A més indica que notaris i registradors han d’informar d’aquestes obligacions. En cas que el transmitent no disposi de la ITE, per causes que hauran de quedar degudament justificades, la persona adquirent pot exonerar la transmetent de manera expressa de l’obligació de lliurament d’aquests documents.
I què suposa realitzar la ITE amb el nou decret?
A més de localitzar, quantificar i qualificar les patologies que es localitzin a l’edifici, es realitzaran com a novetat els següents documents tècnics:
- Recomanacions per a un correcte manteniment i conservació de l’edifici, aquestes s’afegiran al llibre de manteniment de l’edifici.
- Recomanacions per a la millora de la sostenibilitat i ecoeficiència de l’edifici.Realització del Certificat d’Eficiència Energètica de l’edifici.
- Avaluació de les condicions bàsiques d’accessibilitat universal.
Segons Mare Nostrum Arquitectura, empresa especialitzada en el tema, “malgrat que sabem que aquest canvi normatiu es pot interpretar inicialment com un obstacle més per la quantitat de documentació legal a presentar en les operacions de compravenda d’habitatges, en realitat suposa un salt qualitatiu en transparència i seguretat de l’usuari del sector immobiliari, ja que s’està informant, des d’un primer moment al comprador de l’estat de l’edifici, a més d’altres característiques del mateix, com són la seva eficiència energètica, requisits de manteniment, o les seves condicions actuals d’accessibilitat “.