Quins plats típics no falten en la taula d’un català en Nadal?

Quins plats típics no falten en la taula d’un català en Nadal?
5 (100%) 1 vote

cena-catalan-navidadEls plats nadalencs catalans tenen unes característiques pròpies, en les quals es combina el clima mediterrani de la costa amb la influència dels Pirineus. A través dels segles, s’han transmès receptes de generació en generació i avui aquestes no falten en la taula dels catalans.

En aquest article, àdhuc amb el risc de deixar-nos alguns, et parlarem dels plats típics que trobaràs en la taula de qualsevol català en Nadal.

Gastronomia de Nadal a Catalunya

Tingues en compte que, encara que hi ha plats típics catalans, també s’han incorporat influències d’altres zones properes. Diem això perquè et trobaràs embotits ibèrics o marisc, que poc tenen a veure amb el que es menjava tradicionalment. Catalunya és una de les zones més globalitzades del Mediterrani. Per aquest motiu convisquin costums autòctons amb adopcions foranes més o menys recents.

Quant als plats tradicionals, cal indicar, d’una banda, que les carns són protagonistes; lloc que, segles enrere, solament es consumien en dies festius com aquests. Per aquesta raó, no t’ha d’estranyar que la escudella i carn d´olla es base en una recopilació de diferents carns.

També cal destacar l’existència de dolços típics nadalencs, majoritàriament, d’origen islàmic, que van trobar a Catalunya l’entorn indicat per poder ser elaborats.

Escudella i carn d´olla

La escudella i carn d´olla és el plat més popular del Nadal a Catalunya i se servia en totes les cases el 25 de desembre. Bàsicament, es tracta d’una sopa de galets i verdures acompanyada de cigrons i carns de gallina, porc, be i vedella, que formaran la famosa “pilota” i les botifarres. Com aquesta recepta inclou un primer plat i un segon, és un menú perfecte per a qualsevol menjar a l’hivern.

El consum d’aquest plat ja està documentat a Catalunya en l’Edat Mitjana, amb variants en funció de la zona de la Comunitat Autònoma, especialment, en les verdures o carns que s’afegeixin..

Capó farcit

El capó farcit és una altra de les alternatives nadalenques, encara que el seu consum està més localitzat en determinades zones de la Comunitat Autònoma. Hem de destacar els que es crien a la comarca natural de Valls, a Tarragona; on, pocs dies abans de Nadal, es realitza una fira d’exaltació d’aquest animal.

Encara que la carn de capó és més sucosa que la de pollastre, s’utilitzen diversos farciments, que varien en funció de la comarca. El més habitual és emplenar-ho de carn magra de porc.

Canelons

Encara que, tradicionalment, els canelons eren un plat de sobres, avui no tens per què haver menjat carn d´olla el dia anterior, per gaudir d’aquesta recepta. A Catalunya era tradicional el seu consum per Sant Esteve, utilitzant la carn que havia sobrat del dia anterior. Avui aquest plat segueix sent el més popular de les taules catalanes el 26 de desembre.

Neules

Fora de Catalunya, les neules s’associen a barquillos, encara que la veritat és que són més fines i cruixents que aquests. Està documentada la seva elaboració en l’Edat Mitjana, abans fins i tot que el torró, amb sucre, clara d’ou, pell de llimona, farina i mantega.

Tradicionalment, les neules es podien menjar soles o podien acompanyar a altres dolços típics de la regió, com la crema catalana.

Torró

El torró és un dolç d’origen islàmic, encara que ja està documentat el seu consum al segle XV, als territoris de la Corona d’Aragó. Hi ha constància de la seva fabricació a la província d’Alacant, però també que el consum ja era habitual a Catalunya.

En aquest cas concret, la localitat lleidatana d’Agramunt destaca per comptar amb una indústria artesanal enfocada a l’elaboració de torrons de qualitat des de 1741 que avui s’exporten. S’elabora amb ametlla o avellana, com a base; i, si compta amb més d’un 60 % d’aquests ingredients, es considera que és un producte de qualitat superior.

Llogar un habitatge a Catalunya

El lloguer d’habitatge en Catauña variarà en funció de la localitat, però també del barri a les grans ciutats. En qualsevol cas, malgrat que a Barcelona, la seva regió metropolitana i determinats municipis turístics els preus estan a l’alça, podem parlar ara mateix d’una fase d’estabilització.

És recomanable, això sí, que consultis a un agent immobiliari sobre les condicions del lloguer i els seus terminis. També és bé que comptis amb una agència amb un extens catàleg, per tenir on triar. Si, a més, resulta que la teva idea és llogar, però no saps per quant temps, igual et convé tenir oferta en diverses poblacions limítrofs.

Aquesta opció és ideal per a persones que s’acaben d’establir en una localitat o viuen soles, ja que la tendència del mercat va a ser potenciar cada vegada més el lloguer. Avui no podem comptar amb tenir el mateix treball per a tota la vida i aquests canvis també es traslladen a l’habitatge.

En aquest aspecte, API t’ofereix un catàleg en tota Catalunya dividit per municipis, de manera que podràs saber què possibilitats tens a qualsevol província, com en el cas de Lleida.

Comprar un habitatge a Catalunya

La compra d’un habitatge a Catalunya és una alternativa no solament per viure, sinó també com a inversió de futur, ja que les perspectives de manteniment o pujada del valor en barris de les principals ciutats estan aquí. D’altra banda, si estàs plantejant-te la teva residència a llarg termini; pot compensar comprar un pis, en comparació de pagar un lloguer.

En API tenim catàleg de lloguer i compra, perquè puguis triar l’opció que més s’ajusti a les teves preferències. Estar col·legiats ens permet oferir-te garanties de professionalitat i una taxació ajustada al que marca el mercat. Gràcies a això tindràs la tranquil·litat de realitzar les operacions conformement a la normativa vigent, atès que els nostres agents han de complir amb un codi deontològic. Aquesta és el nostre avantatge competitiu.

Per tant, t’animem al fet que ens coneguis millor i entris a la nostra pàgina web,www.api.cat, en la qual podràs ampliar la informació.

 

Troba el teu pis ara amb API.cat