La convivència és un dels aspectes més complicats de regular en una comunitat de veïns. Encara que cadascuna d’elles estableix les seves regles i normes a través dels estatuts, a Api.cat volem aportar el nostre decàleg del bon veí per si t’acabes de mudar al teu pis de Terrassa o qualsevol altra comunitat dinàmica. Els consells estan basats en l’experiència i en el sentit comú. Pel ben del funcionament del règim de la Propietat Horitzontal del que formes part, allà van els 10 manaments:
Decàleg del bon veí: principals normes de convivència en una comunitat de propietaris
1. Presenta’t als nous veïns. Encara que creguis que no serveix de molt, conèixer als membres de la teva nova comunitat de propietaris serà molt beneficiós perquè sabran què existeix algú a l’altre costat amb el qual compartir inquietuds i problemes.
2. Cuida els espais compartits. És cert que no és la teva responsabilitat netejar el passadís o l’ascensor, però tampoc és necessari que els decoris amb burilles o borses d’escombraries en els replans o a les zones comunes. De fet, has de cuidar aquestes àrees com si fossin teves, ja que comparteixes la seva propietat.
3. Retorna el que has demanat prestat. Sense ànim d’entrar en tòpics, el teu veí ha realitzat un gest de generositat prestant-te una mica de sal o el martell que necessites per penjar un quadre. L’agrair aquest gest fomenta la solidaritat i la bona convivència, la qual cosa és bàsic per al decàleg del bon veí.
4. Modera els sorolls innecessaris i a deshores. Amb prudència i sentit comú, tot es pot fer. Estàs en el teu dret d’organitzar sopars o festes, però pensa en la tranquil·litat del veí. Tampoc és necessari fer sorolls intensos, com passar l’aspiradora, posar música o la televisió a un volum elevat. Un veí cansat i desesperat pot alterar la convivència i ser molt perillós.
5. Dialoga. En la convivència, és lògic que es generen conflictes i divergències. El nostre consell del decàleg del bon veí és que dialoguis i solucionis amb calma els problemes. Abans d’utilitzar el recurs fàcil de les denúncies o les querelles, discuteix els assumptes polèmics previàment a la reunió de la comunitat de propietaris.
6. Postura constructiva. En les reunions de propietaris, una de les normes del decàleg del bon veí és adoptar una postura constructiva. La teva actitud ha de ser respectar el reglament intern de la copropietat com a amo d’un immoble. L’opinió de cadascun dels veïns propietaris, com tu, és igual de vàlida que la teva.
7. Respecta el treball dels professionals. Una comunitat de propietaris sol delegar algunes tasques a altres col·lectius, com els administradors de finques, gestors, agents immobiliaris o proveïdors de serveis. El teu anàlisi s’ha de basar en l’objectivitat del seu treball, no en la subjectivitat de l’empatia.
8. Mantingues el sentit de comunitat. Si t’ha tocat ser el president o algun càrrec de la junta de propietaris, no et creguis que et trobes per sobre dels altres. Simplement, ets un representant que ha de vetllar pel bon funcionament i la convivència de la comunitat.
9. Contribueix a les despeses comunes. Tal com et comentàvem en el punt anterior, el fet de formar part d’una comunitat suposa assumir que les despeses comunes, com les vesses o les provisions de fons extraordinàries, serveixen com a inversió per millorar la qualitat de vida comuna i no són una despesa innecessària.
10. Conrea les relacions personals. No has de considerar que tot acaba en les quatre parets de la teva propietat privada. Viure en una comunitat de propietaris implica desenvolupar una sèrie de relacions personals basades en la cordialitat i l’afabilitat en honor del ben comú.
Esperem que aquests 10 consells et serveixin en la teva convivència i et permetin millorar en el teu objectiu de ser un bon veí. Quin consell afegiries al decàleg?