
Barri del Raval a Barcelona
Molts dels qualifiquen de barris bohemis. I és que, realment aquesta és l’estètica de molts espais urbans que s’han vist afectats per la gentrificació. No obstant això, darrere d’aquesta aparença, hi ha tot un fenomen que s’ha batejat amb el terme gentrificació. Però, quin és el significat d’aquest vocable res “bohemi”? La situació que descriu és senzilla, encara que les seves conseqüències, no ho són tant. Vols saber en què consisteix? En aquest post ho expliquem.
Veïns desplaçats
La gentrificació és un procés que es produeix amb força freqüència i que consisteix que la població d’un barri empobrit es veu desplaçada per nous veïns amb un nivell d’ingressos més elevat. Aquests nous habitants comencen a renovar l’entorn i en pocs mesos, les botigues de barri de tota la vida es converteixen en botigues d’alt nivell, el restaurant modest de menú passa a ser de disseny i exclusiu, etc. Un canvi, que només es poden permetre els nous residents. Així que, els antics, en la mesura que poden, a poc a poc, van abandonant el seu barri.
Barris recuperats, però prohibitius
En el procés de gentrificació ha aspectes realment complexos, com per exemple, el fet que durant el mateix, es produeixin dos fets contraris de forma simultània. És a dir, d’una banda, s’emprenen millores evidents en els barris afectats, els quals, la majoria de les vegades, presentaven mancances importants, a més d’instal·lacions en mal estat; i de l’altra, eleva el nivell de vida del barri fins a tal punt que els seus habitants anteriors no poden pagar les despeses de viure en aquest barri.
El cas de Barcelona
La gentrificació és un fenomen que es dóna en moltes de les principals ciutats del nostre país. Especialment, a Madrid i Barcelona. En el cas de la ciutat comtal, alguns experts apunta al turisme com el responsable dels devastadors efectes viscuts en molts barris i racons de la capital catalana.
Un clar exemple el trobem en dos dels barris de Barcelona, el de la Barceloneta i el del Born, en els quals entre 2000 i 2007 (dades de la taxadora Tinsa), el cost de comprar una casa va augmentar un 262%. En aquest mateix període els habitatges a Barcelona capital van pujar el 185%.
Restauració d’un barri sense acabar amb ell
Malgrat els efectes negatius del fenomen, hi ha qui veu en la gentrificació una possible solució per a aquells barris que han entrat en un estat d’empobriment del qual sembla difícil sortir. No obstant això, en sentit contrari també s’alcen veus que apel·len a altres solucions, com ara, l’arquitectura, com a forma de transformar la ciutat, i aquests barris, en particular, per tal d’enriquir-los sense necessitat d’arrasar emportant-se per davant al veïnat.
Vius en un barri afectat per la gentrificació? Creus que aquest fenomen és positiu o negatiu? Digues la teva en aquest post.
Foto: BIT Comunicación