Què haig de saber abans de llogar un habitatge vacacional a Barcelona

Què haig de saber abans de llogar un habitatge vacacional a Barcelona
3.5 (70%) 4 votes

alquiler-vacacionalBarcelona és una de les ciutats més atractives del món per passar unes vacances, doncs combina mar, cultura i possibilitats d’oci. També permet que persones de diferents nivells adquisitius puguin passar uns dies, sempre que realitzin les coses conformement a la llei.

En aquest article, anem a donar-te claus sobre cómo llogar habitatge vacacional barcelona amb garanties d’èxit, tant si ets propietari com si desitges ser inquilí. A més, contribuiràs al fet que el turisme a Barcelona sigui més responsable amb el mitjà i sostenible.

El mercat immobiliari d’habitatges vacacionals

En els últims anys, hi ha hagut una tendència a l’hora d’oferir places per part de particulars sense garanties, la qual cosa ha repercutit en externalitats negatives per als veïns d’aquests habitatges i, conseqüentment, en una política més restrictiva per part de l’ajuntament referent als anomenats apartaments turístics, a causa de la proliferació d’habitacles il·legals, sobretot, al centre de la ciutat en els distitos de Ciutat Vella i Eixample. Desgraciadament, aquestes males pràctiques han fet que els qui sí estaven complint hagin de realitzar tràmits més exhaustius.

Davant aquest tipus de situacions, la figura de l’Agent de la Propietat Immobiliària (API) col·legiat, amb una formació específica, es posa en valor. No es tracta solament d’oferir-te un habitatge vacacional de lloguer amb uns preus raonables, sinó també adaptada a les necessitats del mercat i prioritzant la relació comercial a mitjà i llarg termini perquè el negoci dels habitatges vacacionals compti amb el prestigi i suport ciutadà que mereix per contribuir al desenvolupament econòmic de Barcelona.

En ocasions, el problema de les actituds especulatives és que es fa política de terra cremada i s’aposta solament pel curt termini; és igual el que passi l’any que ve. Precisament, en API som perfectament conscients que, perquè el turisme sigui sostenible, cal seguir unes pràctiques encaminades al fet que no resulti molest per als veïns, i això és el que indiquem als potencials inquilins d’habitatges vacacionals.

Tràmits previs a llogar l’habitatge

En primer lloc, perquè el teu habitatge d’ús turístic sigui legal, ha de constar en el registre que a aquest efecte ha habilitat l’Ajuntament de Barcelona i posseir la corresponent llicència, la qual cosa es pot comprovar amb una simple consulta a la web. Aquest punt és previ a tots els altres perquè, en cas contrari, es considerarà que s’està oferint un habitatge il.legal i podrà ser objecte de sancions econòmiques.

Si es tracta d’un habitatge vacacional, el normal és que els dies o mesos que la persona va a estar es paguin per endavant, més una petita fiança que li serà retornada en cas que no hi hagi desperfectes visibles. S’haurà de realitzar un contracte degudament signat i validat conforme a la legislació espanyola, que deixi ben clares les clàusules a respectar, com el referent a les mascotes. D’aquesta forma, us estalviareu problemes futurs.

Un altre punt important a considerar és l’horitzó temporal, i convé deixar ben clar que un habitatge vacacional no es mou pels mateixos barems que un pis convencional, per la qual cosa no té per què tenir el mateix cost de lloguer mensual. Els mesos de juliol i agost són els més cobejats pels turistes, considerats temporada alta, i és lògic que, en funció de la demanda, pugui haver-hi un preu més alt.

En aquest cas, el concurs d’un API suposarà un valor afegit perquè són coneixedors del mercat immobiliari i ofereixen pisos i habitatges amb preus que estan movent-se segons el mercat de la ciutat o barri en qüestió, per la qual cosa evitarem situacions d’abús o especulatives.

L’ús i gaudi de l’habitatge

No ens cansarem de dir-ho, però si ja cal ser acurats quan som inquilins a llarg termini, ho hem de ser molt més a l’hora d’estar en un habitatge de lloguer. Com aquestes ja solen incloure el mobiliari, serà important que sapiguem quin és l’ordenança de sorolls municipal per no molestar als veïns i que l’experiència resulti positiva per a ambdues parts.

Com a regla general, aplicarem el sentit comú i direm que una festa amb música a tot volum a altes hores de la matinada, no es va a permetre i és motiu perquè es personi la Guàrdia Urbana. De la mateixa manera, a partir de les 11 de la nit no hauríem de parlar molt alt si estem en un bloc de cases i anar amb compte amb el volum de la televisió, entre altres mesures a prendre.

Per descomptat, és imprescindible actuar amb honestedat des del principi, tant si som els propietaris com si volem ser els inquilins. En els habitatges vacacionals és obligatori que quedi clarament definit el màxim de persones que les poden ocupar, i cap de les dues parts hauria de saltar-se aquesta norma.

Un altre clàssic a considerar és que, sempre, hem d’intentar deixar l’habitatge tal com ens la hem trobat. Recordeu que, en aquest cas, no estem parlant d’hotels, sinó d’habitatges turístics de lloguer, i serem nosaltres els que ens hàgim de responsabilitzar de mantenir tot en ordre.

Com contactar amb un API

Existeix un llistat d’Agents de la Propietat Immobiliària disponibles al públic. A Catalunya, existeix una Associació d’Agents Immobiliaris que compta amb una delegació a la província de Barcelona amb la qual pots contactar perquè et facilitin àmplia informació de les possibilitats que ofereixen.

D’altra banda, i com a primer contacte preliminar, també és possible consultar a la pàgina web les ofertes que tenim perquè puguis tenir una idea aproximada del que cerques. En tot cas, t’aconsellem que contactis directament amb un API perquè et pugui facilitar informació més detallada.

Si segueixes totes aquestes pautes de fàcil compliment, podràs gaudir de la ciutat comtal amb garanties legals, a preus justs i amb la seguretat que podràs reclamar davant els tribunals en el cas d’incidències en les condicions pactades.

 

Troba el teu pis ara amb API.cat