La durada d’un contracte de lloguer, és una qüestió que no tots els inquilins i propietaris tenen del tot clara, encara que sigui molt important. A més, la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans del 2013 va introduir alguns canvis que poden despistar a més d’un. T’aclarim tots els dubtes a les notícies immobiliàries d’Api.cat

La durada d’un contracte de lloguer: tot el que has de saber
Quant pot durar un contracte de lloguer?
La durada del contracte de lloguer d’un habitatge es pot acordar lliurement entre les dues parts, encara que la durada mínima sol ser d’un any. No obstant això, si la durada és inferior als 3 anys, la llei estableix que aquest contracte es prorrogarà de manera obligatòria per períodes d’un any, fins a un màxim de 3. ¿Busques llogar una casa a Barcelona?, doncs ara ja saps com funciona la duració dels contractes.
Es pot prorrogar el contracte una vegada complerts els 3 anys?
Si s’ha complert el termini acordat (o el de qualsevol de les seves pròrrogues), han transcorregut ja els 3 anys, i cap de les parts notifica amb 30 dies d’antelació la seva voluntat de NO renovació, el contracte es prorrogarà 1 any més.
Quan pot l’inquilí acabar un contracte de lloguer?
Quan l’inquilí decideixi que no vol renovar el contracte o les seves pròrrogues obligatòries, ha de comunicar-li-ho a l’arrendador amb 30 dies d’antelació a la data de terminació del contracte (o qualsevol de les pròrrogues que estigués vigent).
Si volgués acabar el contracte abans del primer any, haurien d’haver transcorregut, com a mínim, els 6 primers mesos i comunicar-li-ho a l’arrendador amb 30 dies d’antelació. En aquest cas, les parts poden haver pactat per contracte una indemnització equivalent a una mensualitat de la renda en vigor per cada any del contracte que resti per complir, que es prorratejaria per a períodes de temps inferiors a l’any. Aquesta indemnització no pot superar l’import d’una mensualitat de la renda, en cas contrari, seria declarada nul·la davant la llei.
I si el propietari necessita l’habitatge abans del previst?
És un dels grans canvis que va introduir la reforma de la LAU, més flexibilitat també per als arrendadors. Així doncs, des de juny del 2013, l’arrendador/a d’un habitatge llogat pot recuperar el seu habitatge abans del temps previst, sempre que:
- Sigui per utilitzar-la com a residència habitual ell mateix o un familiar de primer grau de consanguinitat o adopció (pares, mares, fills); o per al cònjuge, si hi ha una sentència ferma de divorci o nul·litat matrimonial. Entenent com a residència habitual aquella en la qual es viu de forma permanent o durant més de 183 dies a l’any.
- Ha d’haver transcorregut almenys un any des de la signatura del contracte, i el propietari ha de comunicar-li-ho a l’inquilí amb, almenys, dos mesos d’antelació.
- Ha d’aportar la documentació que acrediti el motiu pel qual necessita recuperar l’habitatge, com per exemple, la sentència del divorci.
Obtingues més detalls d’aquest supòsit en l’article: Es pot recuperar un immoble llogat per causa de necessitat?
I si el meu contracte és anterior a la reforma de la LAU del sis de juny del 2013?
És possible que si fa anys que vius de lloguer, el teu contracte sigui anterior a juny del 2013. En aquest cas, si en el contracte no s’estipula un termini de durada específic, aquest serà com a mínim d’un any, prorrogable fins a aconseguir els cinc anys. Arribats els 5 anys, si cap de les parts manifesta el seu desig de no prorrogar, es prorroga tàcitament un màxim de 3 anys més. Si alguna de les parts vol acabar el contracte, ha de comunicar-ho 30 dies abans de la renovació.
Només en cas que el propietari hagi posat en el contracte que vol disposar de l’habitatge abans dels 5 anys per ocupar-la ell o els seus familiars com a habitatge permanent, la pròrroga no seria obligatòria.