És una xifra que fa fins i tot por de dir-la, però és així perquè dues de cada deu llars tenen contractada més potència elèctrica de la que realment necessiten. Descobreix els detalls d’aquest gran balafiament a les notícies immobiliàries d’Api.cat

Duees de cada deu llars tenen contractada més potència elèctrica de la que realment necessiten
Segons Red Elèctrica d’Espanya (REE), la potència contractada pel conjunt dels consumidors espanyols, tant llars com empreses, és de 175.000 megavats (MW). No obstant això, la capacitat instal·lada pel sistema elèctric al país és de 108.000 MW. És a dir, que en conjunt, els consumidors estan pagant aproximadament 67.000 MW que no s’usen, ni podrien usar-se perquè la xarxa no té aquesta capacitat.
Però, i si tots ens connectéssim alhora?
Segur que algun lector ho està pensant. Doncs bé, heus aquí una altra xifra aclaparadora: el punt màxim d’energia que els clients van usar l’any passat any va ser d’uns 37.000 MW i el màxim històric, registrat el 2007, no va superar els 45.500 MW.
Per tant, no solament hi ha 67.000 MW que es paguen inútilment, sinó que en sobren uns altres 138.000 MW que no s’han aprofitat mai.
Tot això, es tradueix en una despesa per als usuaris molt superior als 7.000 milions d’euros anuals, que ingressa el sistema elèctric. T’has quedat petrificat/a?
Com puc saber quina potència necessito?
Segons un estudi elaborat per la Mirubee, una APP per calcular la potència que necessita cada punt de subministrament, dos de cada deu llars espanyoles té més potència contractada de la necessària. Concretament, una mitjana d’1,1 kW de més, la qual cosa suposaria un estalvi de 52,82 euros aprox. a l’any per família.
Vius a una casa a Barcelona? Saps quina potència contractada tens? Si mai t’han saltat els ploms per tenir massa coses endollades alhora, és molt probable que tinguis més potència contractada de la que realment necessites.
A partir d’aquí, pots esbrinar les potències dels aparells que saps que coincidiran connectats sí o sí i sumar-les. O bé, pots recórrer a un mesurador energètic, que és un petit equip que mesura el consum en temps real.
Què et semblen aquestes xifres? T’han fet venir ganes d’abaixar-te la potència?
Foto: BIT Comunicació