
Apartament a la platja
Una de les notícies immobiliàries més interessants de les últimes setmanes neix dels resultats d’una enquesta realitzada pel Banc Central Europeu sobre l’estructura de la propietat a la zona de l’euro, la qual revela que el 36,2% de les famílies espanyoles posseeix una segona residència. No obstant això, la dada que no coneixem és quantes d’aquestes famílies estan satisfetes amb la seva adquisició. I és que, tot i que en teoria aquest tipus d’habitatge, destinada al descans durant les vacances, hauria de ser font de satisfacció, la veritat és que en ocasions pot ser-ho també de forts mals de cap.
La bona notícia és que si abans de seguir endavant amb la compra ens féssim les preguntes oportunes, amb tota seguretat estaríem més a prop de prendre la decisió correcta. Així doncs, què és el que hauríem de plantejar abans de signar el contracte de compravenda? En Api.cat hem seleccionat les cinc preguntes que creiem més útils.
1. Voldré venir sempre a aquest lloc?
A vegades ens “enamorem” d’un lloc i creiem que sempre voldrem anar a aquesta platja oa aquest poblet a la muntanya. No obstant això, no ens adonem que una cosa és passar un setmana a l’any en un lloc que ens encanta, i una altra molt diferent, fer-any rere any tots els estius o ponts. Per aquest motiu, pensa bé si quan vulguis deixar el teu pis de Barcelona per uns dies, t’agradaria anar sempre al mateix enclavament o preferiries canviar i deixar-te sorprendre per nous llocs.
2. És correcte l’estat de l’habitatge?
Tant si és d’obra nova com si és de segona mà, és fonamental que comproves minuciosament l’estat de l’habitatge. En el primer cas, comprova que les qualitats són les que s’indiquen a la memòria, i en el segon, assegura’t que està en bones condicions. Per exemple, si la propietat està a la costa és important que et fixis en si hi ha humitats a les parets. I és que, una inversió d’aquest calibre exigeix una decisió profundament meditada i presa amb criteri.
3. Realment m’ho puc permetre?
Per molt temptador que sigui, abans d’acudir a la cita amb el notari, hauries agafar paper i boli i fer números a casa. Alguns experts aconsellen aplicar una senzilla regla. Ningú hauria de destinar els ingressos de més de quatre anys a pagar un habitatge. A més, hauries de sumar les despeses relacionades amb l’habitatge: assegurances, impostos, comunitat de veïns, etc., ja que, moltes vegades es subestimen.
4. Conec bé l’entorn?
És recomanable passar-se pel lloc on està ubicat l’immoble diferents dies de la setmana i, si és possible, en diferents èpoques de l’any. És la millor manera d’evitar sorpreses desagradables. Es tracta de tenir un lloc on poder anar a descansar els caps de setmana sense haver de patir embussos, que compti amb serveis mèdics mínims i que no sigui una localitat “fantasma” més enllà dels mesos d’estiu, ja que, això normalment tradueix en escassa seguretat i elevat nivell de robatoris.
5. Podria rendibilitzar-si no la ús?
Si adquireixes l’habitatge i més endavant decideixes rendibilitzar-llogant els mesos d’estiu o els caps de setmana, abans hauries assegurar-te que els serveis que té al seu voltant serien suficients per als possibles llogaters. Per exemple, si té aparcament, supermercats propers, centres mèdics, zona d’oci a prop o està ben comunicat.
T’han semblat útils aquestes preguntes i consells? Creus que hi ha alguna cosa més que s’hauria de tenir en compte abans d’adquirir una segona residència? Explica’ns.
Foto: BIT Comunicació