Estat del sector immobiliari espanyol: millor comprar o llogar?

Estat del sector immobiliari espanyol: millor comprar o llogar?
5 (100%) 3 votes

El estado del sector inmobiliario español actual... ¿invita a alquilar o comprar?L’ estat del sector immobiliari espanyol ha anat canviant en els últims anys, aquest canvi no solament ha estat produït per la crisi econòmica, sinó també pel canvi generacional. Mentre que els més majors segueixen sent partidaris d’adquirir un habitatge en propietat, les generacions més joves prefereixen optar pel lloguer.

Ara mateix és millor comprar o llogar?

Els preus de l’habitatge han baixat durant un temps, però estem entrant en una fase de recuperació. Aquest fenomen ens fa veure que els immobles segueixen sent un valor segur per invertir, encara que a l’hora de fer-ho cal tenir en compte que el mercat pot fluctuar també a la baixa, tal com hem pogut comprovar recentment.

En el costat contrari tenim els lloguers, la demanda dels quals s’ha disparat . Factors com la impossibilitat de poder accedir a la concessió d’un préstec hipotecari o la major mobilitat dels treballadors al llarg de tot el territori nacional i fins i tot europeu, ha produït que el nombre de persones interessades a arrendar un habitatge hagi augmentat, la qual cosa al seu torn ha provocat la pujada del preu dels lloguers .

Amb tal estat del sector immobiliari espanyol la decisió sobre si comprar o llogar es torna encara més complicada. És una elecció molt personal, però en el cas de persones que no tenen un treball estable o els ingressos mensuals del qual no són molt alts, sempre resulta més viable llogar que comprar.

Claus per triar un bon lloguer

El que té de bo buscar un habitatge de lloguer avui dia és que tens molt entre el que triar. Barcelona i Madrid segueixen sent les ciutats amb més demanda de lloguer i això fa que els preus siguin alts.

Una bona alternativa per poder accedir a un habitatge de forma més econòmica, i poder gaudir alhora dels avantatges que ofereix una gran ciutat com Barcelona, és buscar habitatge en alguna de les localitats properes. Una bona opció pot ser llogar un habitatge a Sabadell.

També existeixen altres ciutats per viure ben connectat/a a Barcelona, totes elles tenen el gran avantatge de ser zones en les quals es poden trobar habitatges per comprar o llogar amb un preu més baix, són ciutats més tranquil·les i a més estan tan prop de la Ciutat Comtal que podràs estar allí en amb prou feines uns minuts .

Una vegada que tens clar el lloc en el qual desitges viure, el següent pas que has de donar és triar les característiques de l’habitatge que estàs buscant. Si el teu pressupost és molt ajustat és millor que busquis una casa petita o que circumscriguis la cerca als barris menys cèntrics .

Quan hagis trobat el teu pis ideal no t’oblidis de negociar les condicions del contracte amb l’arrendador i revisar que tot sigui legal.

Raons per llogar

- És una bona solució temporal, especialment si preveus canviar de residència en el futur per motius de treball.

- És una opció més econòmica. L’inquilí no està subjecte a una hipoteca i tampoc ha de fer front a altres despeses comunes com els impostos sobre l’habitatge o la comunitat de propietaris.

- Existeixen beneficis fiscals per desgravar-se el pagat en concepte de lloguer.

Raons per no llogar

- S’inverteix uns diners tots els mesos, però en passar el temps no es té una propietat immobiliària.

- Poden sorgir problemes amb l’arrendador si es nega a fer les reparacions necessàries o a no sufragar certes despeses que li corresponen a ell.

- Encara que és una opció més barata que la compra d’un habitatge cal tenir en compte que la renda va pujant amb el pas del temps.

Claus per comprar un habitatge amb èxit

Si has decidit que el que t’interessa és adquirir un habitatge en propietat has de fixar-te en primer lloc un pressupost màxim que no hauràs de superar en cap concepte. A més, has de tenir estalviat almenys el 20 % de la quantitat que desitges invertir en l’habitatge, ja que el banc solament finançarà l’adquisició de la casa en un 80 %.

Una vegada que hagis fet els teus càlculs pots començar a revisar l’estat del sector immobiliari a la zona que t’interessa. Com en el cas del lloguer, si vius a Catalunya i t’encanten les grans ciutats pots optar per Barcelona, però si cerques una mica més tranquil o realitzar una inversió menor també pots optar per algunes de les ciutats properes.

Després d’haver trobat l’habitatge que vols adquirir és aconsellable que vagis a diversos bancs a demanar informació sobre hipoteques, així podràs analitzar detingudament les condicions del préstec de cadascun d’ells i escollir el que millor s’ajusti al que estàs buscant (menys interessos, més termini per pagar, etc.)

Raons per comprar

- Els tipus d’interès estan ara en mínims històrics i per tant l’adquisició resulta més barata.

- La previsió de cara al futur és que els preus de l’habitatge segueixin pujant.

- Si canvien les circumstàncies econòmiques del comprador es pot optar per llogar l’habitatge i treure-li rendiment.

Raons per no comprar un habitatge

- Possible pujada dels tipus d’interès en el futur que pugui encarir el preu de la quota hipotecària i fer-la inassumible.

- A més del preu de l’habitatge cal fer front a un bon nombre de despeses associades a la mateixa com a Impost sobre Béns Immobles, segur, comunitat de propietaris, etc.

- Per poder fer la compra es requereix tenir uns estalvis que poden arribar a ser bastant elevats en funció del preu de la casa que es vulgui comprar.

Sobre la base de tot l’anterior podem concloure que l’estat del sector immobiliari espanyol en l’actualitat fa realment molt difícil prendre la decisió entre comprar o llogar un habitatge. Si decideixes llogar i després et penedeixes el pots solucionar fàcilment, però si t’has equivocat amb la compra no té una solució tan fàcil. Per això, l’elecció entre lloguer o compra segueix sent una decisió molt important que cal meditar tranquil·lament.

Troba el teu pis ara amb API.cat