Quan estàs decidint si compres o llogues un habitatge, no solament has de tenir en compte el preu de compra o lloguer i les despeses afegides d’aquesta gestió. També has de considerar la despesa energètica que farà aquest habitatge, ja que, en cas de ser molt ineficient, inclús podria considerar-se una segona hipoteca.
Per tant, si tens diferents opcions per escollir, queda’t amb la qual sigui més sostenible. A les notícies immobiliàries d’Api.cat t’expliquem en quines coses et pots fixar per saber com de sostenible és un habitatge.
El certificat d’eficiència energètica
És obvi, però compte, perquè gairebé ningú li dóna la importància que mereix. Per començar, el parc d’habitatges espanyol suspèn estrepitosament en sostenibilitat energètica a la llar. Segons dades de Tinsa Certify, de tots els habitatges que l’empresa va certificar entre el 2014 i principis del 2015, el 43% (més de 40.000) van obtenir la lletra G, la pitjor qualificació. El 14% van obtenir la F i el 36,9% la I. Amb prou feines un 5% de les cases van aconseguir etiquetes A, B, C o D. És a dir, quan vagis a comprar o llogar un habitatge, demana el certificat d’eficiència energètica.
La qualitat dels tancaments
Els tancaments, és a dir, les portes i finestres que donen a l’exterior de l’habitatge, són importantíssims a l’hora d’estalviar energia i mantenir l’habitatge a una temperatura de confort. L’objectiu és que, quan posis la calefacció o l’aire condicionat aquest fred o calor es mantingui a l’habitatge, enlloc d’escapolir-se a través dels tancaments. Quan visitis un habitatge, observa quins tancaments té. En aquest sentit, et recomanem rellegir: Motius per canviar les teves finestres i quines et convenen més.
L’aïllament tèrmic de l’edifici
Independentment que el teu pis en particular tingui uns bons tancaments, hi ha un altre important factor a tenir en compte: l’aïllament tèrmic de l’edifici. És a dir, com de protegida està la seva façana i estructura, ja que influeix en el confort i la temperatura de tot l’edifici. També de l’interior dels habitatges, és clar. A Espanya la majoria d’edificis que no són de nova construcció no tenen un bon aïllament tèrmic. Però es poden fer obres de rehabilitació i existeixen ajudes públiques per facilitar-les. Aquest punt no és determinant en un lloguer, però tingues-ho en compte si vas a comprar un habitatge. Esbrina si l’edifici està ben aïllat o si la comunitat de propietaris està disposada a afrontar una rehabilitació en algun moment.
La contaminació acústica
Potser has trobat un pis de lloguer a Barcelona estupend, bonic i a un preu acceptable, però no hi ha qui dormi, perquè escoltes el soroll dels cotxes a qualsevol hora. O potser, el carrer és tranquil però les parets semblen de cartó i escoltes fins i tot el que parla el veí. Això es deu, a la qualitat dels tancaments i de la construcció de l’edifici, és a dir, gruix de les parets. La salut, la privacitat i poder descansar bé a casa teva hauria de ser una prioritat. Observa com es filtra el soroll a l’habitatge, visitant-lo a diferents hores del dia si és necessari.
Humitats
Les humitats són un problema que has d’evitar, tant si busques pisos de lloguer com si busques pisos de compra. És un problema que s’ha de solucionar sí o sí, perquè pot causar problemes a la salut de les persones i si són greus, fins i tot fer que l’immoble sigui insegur. No lloguis o compris un habitatge amb humitats sense el compromís del venedor o el propietari que les arreglarà abans.
T’ha servit d’ajuda aquesta informació?