Hi ha temes fiscals relacionats amb l’habitatge que poden convertir-se en un autèntic jardí de tecnicismes, que només generen confusió. Un d’ells és quan un contribuent queda exempt de declarar els guanys patrimonials després de la venda d’un immoble. Avui, a les notícies immobiliàries d’Api.cat ens proposem explicar-t’ho de la forma més clara possible.
Quan una persona ven un habitatge, pot obtenir un guany patrimonial que s’ha de declarar a Hisenda. Però aquest guany, podria quedar exempt d’impostos si els diners obtinguts per la venda, es reinverteix en la compra d’un altre habitatge habitual o en la rehabilitació del qual tingui tal finalitat.
Lluís Aulina, de Provença Grup d’Assessors i Assessor Fiscal del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària (API), ens aclareix la qüestió.
“El més normal és que una persona, abans de comprar-se un altre habitatge habitual, venguis el seu, atès que necessita els diners de la venda per poder fer la compra. No obstant això, no té per què ser així. Se’t pot presentar una gran oportunitat i que decideixis comprar abans de vendre. En aquest cas, t’interessa saber que també pots quedar exempt de declarar el guany patrimonial, sempre que la venda es produeixi abans dels dos anys de la compra i es destini la totalitat dels diners rebuts a cancel·lar la hipoteca que es va demanar per adquirir el nou habitatge.”
Posem un exemple: imaginem que ets propietari d’una casa a Barcelona, però et vols mudar pel motiu que sigui. Temptejant els anuncis d’algunes agències immobiliàries has trobat una oferta que no se’t pot escapar. I decideixes demanar una hipoteca per comprar aquest habitatge, que serà el teu nou habitatge habitual, fins i tot abans de vendre el teu actual. En aquest supòsit, i segons la llei, disposes de 2 anys per vendre, sense perdre l’oportunitat d’aplicar l’exempció del guany patrimonial.
Què es dedueix d’això?
Que si no has aconseguit vendre abans dels dos anys, podries perdre l’oportunitat de quedar exempt de declarar el guany patrimonial. Segons Lluís Aulina, la qual cosa pot passar és que:
“Si el temps passa, es compliran els 2 anys i el particular encara no ha venut, li pot compensar més rebaixar el preu i “malvendre” per deslliurar-se d’haver de tributar pel benefici, que deixar que passin els dos anys i després, quan vengui, haver de declarar el guany patrimonial a Hisenda. Això sí, la conveniència d’una o una altra cosa és una cosa que s’ha de decidir amb els números sobre la taula i el degut assessorament professional.”
Requisits d’aquest supòsit
- Has comprat abans de vendre
- No han passat 2 anys des de la compra
- Ambdós habitatges han de ser habitatge habitual
Altres formes de quedar exempt del guany patrimonial
Lluís Aulina ens explica en quins suposats un particular queda exempt dels guanys patrimonials:
- Quan reinverteixes tot el percebut per la venda d’un habitatge habitual en la compra d’un altre habitatge habitual. Però si no es reinverteix la totalitat del cobrat, l’exempció seria parcial.
- Els majors de 65 anys que venen el seu habitatge habitual, queden exempts de declarar el guany patrimonial.
- Els majors de 65 anys que venen qualsevol bé (en aquest cas sí que pot ser una segona residència o un terreny) i inverteixin els beneficis en una renda vitalícia a un termini mínim de 5 anys, tenen els primers 240.000 euros exempts de tributació.
T’ha semblat útil aquesta informació?