Des de principis d’any, alguns ajuntaments han començat a plantejar mesures per multar als bancs que tenen pisos buits. L’objectiu és que les entitats financeres i el ‘banc dolent’ posin al mercat les propietats que acumulen. La moció presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) ha permès que 75 ajuntaments catalans que representen a quatre milions de persones tinguin potestat per multar. Altres 42 ajuntaments estudiaran la iniciativa en les properes setmanes. En cas que l’aprovin, existiran 117 municipis dels 946 que hi ha a Catalunya que imposaran aquestes sancions. L’allau de peticions per a multar a les entitats amb pisos buits està inquietant a la banca.
Reacció de la banca
Els requeriments que s’estan enviant a les entitats financeres han generat recursos de resposta. Si l’ajuntament vol imposar una multa per un pis buit a Terrassa, els bancs argumenten que l’immoble ja està venut o que el consistori no té competències.
Les ciutats que ja imposen multes
Terrassa va ser la ciutat pionera a aplicar les multes als pisos buits. Les sancions arriben als 5.000 euros i l’objectiu és que els propietaris cedeixin les seves propietats a la borsa de lloguer social de l’ajuntament. Si l’immoble segueix sense ocupar-se, la multa pot ser de 500.000 euros. Des del maig, el consistori ha obert 725 expedients.
A Girona, el ple de l’ajuntament va aprovar una moció que obliga a pressionar als bancs perquè posin en lloguer social els pisos buits. Està previst que les primeres multes s’apliquin durant el primer trimestre d’aquest any. Les sancions aniran des dels 100.000 fins als 900.000 euros, en els casos d’incompliment reiterat.
A Barcelona, el alcalde, Xavier Trias, també ha anunciat la possibilitat de multar als bancs que acumulen pisos buits. En aquest cas, les sancions es posaran als propietaris d’immobles de zones amb necessitats d’habitatge. Trias assenyala que la mesura no busca recaptar, sinó millorar una situació que a la capital catalana tampoc considera molt greu .
La normativa del Govern
La Generalitat de Catalunya ha anunciat que crearà un impost per als bancs i entitats financeres que disposin de pisos buits. Encara que no se sap quan s’aprovarà la normativa, el Govern admet que a Catalunya existeixen 400.000 habitatges sense ocupar, dels quals 80.000 són nous. L’import de la multa podria ser el de duplicar l’import de l’IBI per a les entitats financeres que tinguin una cartera de pisos durant més de dos anys. Malgrat que la Generalitat no considera que la llei solucioni els problemes d’habitatge, de moment recolza les mocions dels ajuntaments que multen als bancs amb pisos buits.
Foto: Pinterest