Signar un contracte de lloguer és signar un compromís entre dues parts i sotmetre’s a ell tot el temps que estigui en vigor, fins i tot davant de la justícia. Per això, si penses llogar un pis o una casa, val la pena que dediquis 5 minuts del teu temps a llegir aquest post; t’expliquem què has de tenir en compte abans de signar un contracte de lloguer.

El què s’ha de tenir en compte abans de signar un contracte de lloguer
Un contracte de lloguer compromet les dues parts, la propietat i l’inquilí, al compliment de les clàusules que en ell s’hagin recollit, i en el marc de la Llei d’Arrendaments Urbans. No és un pacte de vida o mort però fer-ho bé et pot estalviar més d’un disgust. Per saber quins aspectes és important tenir en compte hem parlat amb Anna Company, gerent de Comprarcasa Gandhouse, qui ens assenyala els següents punts:
Comprovar la serietat i la solvència de l’inquilí
El que busca el propietari és un inquilí/al que li doni seguretat, és a dir, que li pagui puntualment la renda acordada i cuidi l’habitatge. Tan senzill, i de vegades complicat, com això. Segons Anna Company:
“El propietari vol tenir garanties que l’inquilí és una persona solvent i responsable; que tingui una feina o alguna font d’ingressos que li permeti pagar la renda mensual i que es comprometi a cuidar l’habitatge. Per això acudeixen als API, perquè part de la nostra feina és gestionar els inquilins que opten a l’habitatge i comprovar que la informació que ens donen és veraç”.
Valorar el preu i estat de l’habitatge
Per l’altre costat, el que busca l’inquilí és un habitatge que s’adapti a les seves necessitats, al preu de mercat adequat i en un estat de conservació correcte. Segons Company:
“L’inquilí ha d’assegurar-se abans de signar el contracte que tot el que hi ha al pis funciona correctament. Perquè sinó, signarà un inventari donant per descomptat que tot és correcte abans de saber-ho. Val la pena que es prengui el temps necessari per comprovar que tot funciona: les persianes, l’aigua freda, l’aigua calenta, els interruptors, etc. Tot el que es pugui resoldre abans, no serà un problema després”.
Comprovar que el contracte s’ajusti a la Llei
Encara que sembli mentida, moltes persones signen els contractes de lloguer sense haver-los llegit atentament, sense entendre alguns punts i sense saber quines condicions estan acceptant. Condicions que poden tenen implicacions fiscals i legals, com per exemple:
“L’inquilí sempre ha de comprovar que el contracte s’ajusta a la llei. Per exemple, que no li facin un contracte de lloguer de temporada si el lloguer de la casa a Barcelona serà el seu habitatge habitual, almenys, durant els pròxims 3 anys. No és el mateix, ja que un contracte de temporada implica que l’inquilí té un altre habitatge habitual, i per tant, no podrà desgravar-se el lloguer.”
Quan s’acudeix a un API tots aquests aspectes de tipus legal i altre estan coberts. No cal preocupar-se de res, ja que per a això cobren les mal anomenades comissions immobiliàries, és la seva feina garantir que el contracte és legal, està ben escrit i que les parts l’entenen perfectament.
T’han semblat útils aquests consells?