Els problemes de mobilitat per a gent gran i minusvàlids constitueixen un greu inconvenient que encara és present en moltes comunitats de veïns. La normativa referent a això ha anat variant, permetent en l’actualitat la supressió de barreres arquitectòniques en la majoria dels casos. Des Api.cat et mostrem, a grans trets, com es regula i què especificacions tècniques estan subjectes a la instal·lació d’una rampa.
Si a l’edifici del teu pis de Molins de Rei algun dels teus veïns ha plantejat la necessitat de fer reformes per instal·lar una rampa, et convé saber que abans de la reforma de la Llei de Propietat Horitzontal (LPH), les persones de més de 70 anys o minusvàlides podien exigir la supressió de barreres arquitectòniques que impedissin la seva mobilitat sempre que els costos de la reforma necessària no superés les tres mensualitats ordinàries de despeses comunes. No obstant això, després de la modificació de la Llei, aquest límit s’ha ampliat a dotze mensualitats. Aquest canvi garanteix, en la majoria dels casos, la realització de les obres que requereix l’adaptació de qualsevol finca a les demandes d’aquest tipus.
Quines mesures ha de tenir la rampa?
Si durant la Junta de propietaris esteu tractant el tema de la instal·lació d’una rampa per facilitar l’accés d’un vostres veïns que utilitza cadira de rodes, és lògic que sorgeixin dubtes sobre les seves especificacions tècniques, com ara les seves mesures mínimes i màximes o el pendent correcta perquè compleixi amb els requisits legals i, sobretot, que sigui segura.
Les condicions tècniques estan recollides en el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE-SU “Seguretat d’utilització”). En el seu apartat 4.3 s’estableixen els límits que han de tenir les rampes per a ús de minusvàlids en cadira de rodes:
- El pendent màxim de la rampa varia depenent de la seva longitud:
- Si la rampa és inferior a 3 metres, el pendent màxim serà de 10%.
- Si la rampa és superior a 6 metres, el pendent màxim serà de 8%.
- El tram màxim de longitud serà de 9 metres.
- L’amplada mínima constant serà de 1,20 metres.
- En el cas de tenir algun vora lliure, haurà de disposar d’un sòcol de protecció lateral amb una alçada mínima de 100 mm.
- Les rampes que salvin una alçada superior a 150 mm, disposaran d’un passamans continu, almenys en un dels seus costats. Si l’amplada de la rampa és superior a 1,20 metres, el passamans s’instal·larà a banda i banda.
- El passamans haurà de tenir una altura compresa entre 900 i 1100 mm. Per a la utilització de la rampa amb cadires de rodes, ha de tenir un altre passamans a una altura compresa entre 650 i 750 mm.
Finalment, només recordar que els experts insisteixen que tan important és conèixer la legislació com que la instal·lació d’una rampa o salvaescala ha de complir un disseny i traçat per així salvar desnivells bruscos o pendents superiors a les del propi itinerari de vianants.
Hi ha barreres arquitectòniques per a minusvàlids en el teu edifici? Heu pensat en instal·lar una rampa que solucioni aquest problema? Explica’ns el teu cas. Ens encantarà conèixer-lo.
Foto: aplicacionesindustrialesetxebarri
Foto: mundojuridico