La polèmica sobre el Reial decret d’Autoconsum a Espanya, més conegut com a ‘impost al sol’, no cessa. Perquè Europa va en una direcció i Espanya, per una altra. Es posaran d’acord? T’expliquem les novetats a les notícies immobiliàries d’Api.cat

Europa està en contra de l’impost al sol espanyol
El context
El Reial decret d’Autoconsum va ser un invent del Ministeri d’Energia presidit pel, ja exministre, Manuel Soria. Aquest decret grava amb impostos addicionals a aquelles persones que tenen plaques solars que produeixen i emmagatzemen energia neta per al seu autoconsum.
El govern al·lega que han de pagar aquest impost extra amb l’objectiu de contribuir amb els costos del sistema elèctric. No obstant això, les organitzacions de consumidors i empreses de renovables veuen en aquesta mesura com una clara aposta per frenar l’autoconsum i beneficiar a les grans elèctriques, ja que els auto consumidors ja assumeixen el cost de la instal·lació i paguen el terme d’energia consumida, amb la qual cosa és un extra sense sentit aparent.
La resposta de la Unió Europea
A la fi d’any, la Unió Europea va anunciar la iniciativa ‘Clean energy for all Europeans‘, una directiva per al període 2021-2030 que té per objectiu mantenir la competitivitat de la UE en la transició cap a les energies netes que estan transformant els mercats energètics globals.
I per aconseguir-ho, la UE s’ha compromès a reduir les emissions de CO2 en almenys el 40% pel 2030, “al mateix temps que modernitza l’economia de la UE i contribueix al creixement i a l’ocupació de tots els ciutadans europeus. Les propostes d’avui tenen tres objectius principals: prioritzar l’eficiència energètica, aconseguir el lideratge mundial en energies renovables i oferir un tracte just als consumidors”.
En el seu comunicat, la Comissió Europea afirma que:
“Els consumidors són actors actius i centrals en els mercats energètics del futur. Els consumidors de tota la UE tindran una millor opció de subministrament, accés a eines fiables de comparació de preus energètics i la possibilitat de produir i vendre la seva pròpia electricitat. Una major transparència i una millor reglamentació que brindin més oportunitats a la societat civil per participar en el sistema energètic i respondre als preus. El paquet conté també una sèrie de mesures destinades a protegir als consumidors més vulnerables.”
Una bufetada a l’impost al sol
Una directiva clarament contraria a l’impost al sol, que no solament la contradiu, sinó que aposta obertament per la idea que els particulars puguin produir i vendre l’energia que els sobri.
Així doncs, mentre Europa sembla estar disposada a fomentar les energies renovables a través de l’autoconsum, Espanya no solament prohibeix l’autoconsum compartit, sinó que tampoc permet que els auto consumidors aboquin els seus excedents d’energia a la xarxa per poder vendre-la.
I tu, què opines de l’impost al sol? Creus que s’haurien d’impulsar més les energies renovables a Espanya?