És segur invertir en propietats immobiliàries?

És segur invertir en propietats immobiliàries?
5 (100%) 4 votes

Inversión en propiedades inmobiliaria: ¿es segura?Invertir. Sens dubte és una paraula que sol generar temors i dubtes, especialment als qui no estan acostumats a fer-ho. És habitual que ens trobem en situacions en les quals, després d’haver estalviat una suma suficient de diners, ens interessi assumir un risc per obtenir més guanys i viure amb una mica més de tranquil·litat.

Segurament per això estàs llegint aquest article i, potser també ja hagis estudiat una mica sobre accions, bons i fons d’inversió a l’extrem de convertir-te en un expert. No obstant això, aquests són instruments que requereixen un major coneixement financer, a més de que estan exposats a variables que no podem controlar i que moltes vegades, ni tan sols coneixem.

Però hi ha una possibilitat que sobresurt com la més segura de totes: la inversió en immobles. Per això, hem preparat aquest article pels qui hagin considerat entre les seves opcions la compra d’una propietat. Veuràs que estàs en un bon camí.

Immobles versus Borsa

Una pregunta molt habitual entre els qui pretenen invertir els seus estalvis és en quins instruments convé fer-ho. En realitat, la resposta a aquesta pregunta depèn de molts factors, com la suma de diners del que es disposi o el nivell de risc que es vulgui assumir. Això és el que es coneix com el perfil de l’inversor.

Però llavors, és millor invertir en propietats o en instruments borsaris com a accions o bons?

Sempre va existir la certesa que invertir en béns seents era una aposta guanyadora. Aquesta afirmació ha estat posada en escac en els últims anys, després de l’explosió de la “bombolla” i l’ensulsiada del sector immobiliari. No obstant això, el lent repunt del mercat que va començar a veure’s en 2016 i es va reafirmar en 2017 ha fet que invertir en propietats immobiliàries torni a ser rendible.

De totes maneres, sempre depèn. Probablement si se li pregunta a un especialista en inversió borsària, defensarà aquest tipus d’inversió, i amb bons arguments. Dins dels títols de borsa, hi ha alguns que representen riscos menors i s’utilitzen per obtenir rendes a llarg termini (per regla general, els bons). També estan els més arriscats, aquells que prometen guanys a curt termini (accions).

El negatiu de les inversions borsàries és que estan en joc moltes qüestions imprevisibles o que solament són conegudes pels qui treballen diàriament al món de les finances. Per exemple, en el cas dels bons dependrà que el govern que els emeti assumeixi les seves obligacions de pagar en terme i aquesta qüestió podria no ocórrer en cas d’una crisi política o esclat social. El mateix ocorre amb les accions, ja que podem invertir en una empresa que ens sembla “segura” però l’endemà s’esfondra per causes que desconeixíem.

Per això, gens millor que revisar els nombres. Si parlem de l’actualitat del mercat espanyol, a l’octubre de 2016 els informes publicats per especialistes en inversions posaven als immobles com la millor inversió de baix risc. L’habitatge oferia un 8,3 % de rendibilitat bruta mitjana anual (explotació de l’habitatge per mitjà del lloguer més revaloració). Es tracta de percentatges de rendibilitat clarament superiors als bons a 10 anys (1,2 %) o als dipòsits bancaris (0,3 %).

Doble Rendibilitat

Des de l’any 2016, després d’un llarg període de caigudes estrepitoses, el preu dels habitatges es va ser estabilitzant, principalment a les ciutats més poblades d’Espanya i als seus barris de primera línia. De fet, d’aquest “fre” de les caigudes s’ha passat a una etapa d’augments que, encara que lentament, són mostra d’una tendència que es mantindria.

En efecte, aquesta tendència d’augments significa que els petits i mitjos inversors han tornat a confiar en els maons com a mitjà d’inversió.

S’inverteix en béns seents per una doble raó, és a dir, “es guanya dues vegades”. En primer lloc, per les sumes que indiquem, un compra un habitatge avui i a llarg termini tindrà un valor superior. És difícil parlar de percentatges en el context actual però alguns especialistes van parlar d’una revaloració del 2,5 % en 2016 i del 3,5 % en 2017. Amb això, estaríem tornant als valors de 2004, en temps de l’anomenada “bombolla immobiliària”.

Però d’altra banda, està el benefici del lloguer. Al juny de 2017, un estudi basat a Madrid i Barcelona (i les seves zones metropolitanes) indicava que la rendibilitat bruta mitjana del lloguer a Espanya se situava entorn del 5,4 %. A Catalunya, aquest percentatge aconsegueix al 5,9 %. Una renda molt interessant considerant la seguretat que brinda l’immoble i les perspectives d’alça.

És el moment per comprar, però triant ben

Ja hem vist que les taxes de rendibilitat bruta mensual i anual dels immobles estan en un gran moment. A més, segons informen els portals immobiliaris , els tipus d’interès han arribat a un mínim històric, per la qual cosa la compra resulta més barata i, a més les previsions de cara al futur indiquen que els preus dels béns seents seguiran augmentant.

De manera que estem en condicions de dir que, en les circumstàncies actuals, invertir en béns seents és realitzar una inversió segura.

Però compte, el repunt del mercat no ha estat homogeni a tot el país. Per exemple, a Madrid i Balears els preus han repuntat un 10% i un 14%, respectivament, des dels mínims històrics. Aquestes dues comunitats autònomes, juntament amb Catalunya estan al capdavant de la recuperació.

En el cas de Catalunya, no solament és un bon moment per comprar a Barcelona, sinó que també immobles de zones limítrofes, com Granollers o Badalona,ofereixen excel·lents rendibilitats a menor preu de compra .

No obstant això, altres regions com Navarra, Castella-la Manxa, Extremadura o Galícia encara estan en la fase de “ajust”.

Per aquesta raó, els experts recomanen investigar prèviament i invertir en immobles que es coneguin de manera directa, en llocs on estiguem al tant dels preus de venda i els lloguers mitjana.

Esperem que aquest article hagi buidat els teus dubtes sobre els beneficis de la inversió en immobles. Si vols saber més, et recomanem consultar-ho personalment amb un assessor en béns seents.

 

Contacta amb API.cat i resol tots els teus dubtes sobre lloguer i venda de propietats a Catalunya