A Espanya existeixen més de 500.000 parelles de fet. Aquesta forma d’unió familiar encara no està del tot regulada en l’àmbit de la hipoteques i de la transmissió de l’habitatge. Per això, volem aclarir-te els drets, les deduccions i les restriccions que tens per conviure sense estar casat legalment i compartir les despeses de la teva hipoteca del teu àtic a Barcelona.
La normativa
Hisenda fixa una norma molt clara. “Perquè una persona tingui dret a una deducció per habitatge és necessari haver tingut un vincle familiar que s’hagi trencat per una nul·litat matrimonial i una separació judicial. En el cas d’una parella de fet que comparteixi una hipoteca no es donen aquests supòsits. En el moment que es produeix la ruptura de la parella, el banc seguirà cobrant la hipoteca. En aquest cas, com a membre de la parella de fet (sempre que estigui inscrita en el registre) pots reclamar les quantitats del crèdit a l’altra part sempre que s’hagi signat una liquidació de guanys.
Acord notarial per a les hipoteques
L’única possibilitat que tens per equiparar el teu règim econòmic com a parella de fet al del matrimoni és realitzar una escriptura notarial. En el document, heu de reconèixer que existeix un patrimoni conjunt, entre el qual es troba l’habitatge, que és necessari mantenir i compartir.
Com es reparteix la hipoteca en una parella de fet?
- Percentatge de participació. Si un dels dos membres de la parella de fet posa més diners que l’altre durant la signatura de la hipoteca s’hauria de fer un reconeixement de deute. Amb aquesta acció, es podria fixar el percentatge que cadascun representa en el crèdit. Aquest repartiment solament serveix per a la parella, no per al banc.
- Lloguer i habitatge públic. En els casos de lloguers i adjudicacions de pisos de protecció oficial, les parelles de fet es tracten igual jurídicament que un matrimoni. Si es tracta d’un arrendament, la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) admet la subrogació de la parella en cas de defunció i als fills menors d’edat en comú sempre que la unió com a parella de fet estigui inscrita en el registre almenys durant dos anys abans.
- Herència. En el cas de les parelles de fet, la llei no atorga directament el dret a l’habitatge. Si vols que la teva parella la hi hereva del teu immoble solament és obligatori que facis un testament llegant-li l’habitatge.
Si es trenca la parella…
Anem a establir diferents escenaris de l’ús de l’habitatge si decideixes acabar la teva relació amb la teva parella de fet:
1. Si teniu fills en comú, el pis ho gaudiran ells i el pare que els tingui a càrrec, fins i tot no sent l’amo de l’habitatge.
2. Si l’habitatge és dels dos membres a parts iguals, sou amos a parts iguals. Si no us poseu d’acord, el jutge s’encarregarà de dictaminar qui es queda amb la casa.
3. En un habitatge llogat, si els dos figureu en el contracte s’actuarà igual que en el cas que l’immoble sigui de propietat. Primer es preval l’acord i si no ho hi ha decideix el jutge. En el cas que hi hagi fills, sempre seran els primers a protegir-se. Si en el lloguer apareix solament una persona, es pot subrogar el contracte en favor de l’un altre membre de la parella sempre que es demostri una convivència d’almenys dos anys.
Foto: Suturi