La fiança és un dels punts crítics a l’hora de formalitzar contractes de lloguer entre propietaris i inquilins. La falta d’informació precisa pot donar motiu a la desconfiança i al fet que l’inquilí se senti insegur amb aquest pagament. Si vas a llogar un pis a Terrassa i tens dubtes, a api.cat t’expliquem tot el que has de saber sobre les fiances de lloguer.
Què és una fiança i para què serveix?
La fiança és un dipòsit en metàl·lic que l’inquilí ha d’abonar en el moment en el qual es formalitza el contracte de lloguer. L’objectiu d’aquest dipòsit és que el propietari tingui una garantia per a que l’inquilí compleixi amb les obligacions del contracte. Si les obligacions es compleixen, en finalitzar el contracte l’arrendador ha de retornar la fiança íntegrament. Si per contra hi ha hagut algun motiu pel qual no s’han complert les obligacions del contracte, el propietari podria no retornar la fiança o part de la mateixa.
Quant s’ha de pagar de fiança?
Segons l’artícle 36.1 de la Llei d’Arrendaments Urbans 29/1994 (LAU), la fiança ha d’equivaler a 1 mensualitat de la renda, quan es tracta del lloguer d’un habitatge. No obstant això, molts propietaris consideren que una mensualitat és poc si es produeixen desperfectes greus i opten per demanar més d’un mes. En aquest cas l’import addicional no es denomina fiança sinó que es considera una ‘garantia addicional’ que acorden les parts per garantir el compliment de les obligacions del contracte, tal com especifica l’article 36.5 de la mateixa llei.
S’actualitza el dipòsit de la fiança?
Segons la LAU, la fiança no es pot actualitzar durant els tres primers anys de lloguer. Passat aquest període, si s’actualitza la renda, el propietari també pot exigir l’actualització de la fiança.
Quant temps té el propietari per retornar-me la fiança?
La llei no estableix un termini concret per a la devolució i es limita dir que si no es retorna durant el mes següent al lliurament de les claus, el saldo de la fiança acumularà interessos legals que l’inquilí pot reclamar.
Què fa el propietari amb aquests diners?
A Catalunya, els propietaris de finques urbanes destinades a habitatge i a altres usos estan obligats per llei a registrar i dipositar les fiances de lloguer a l’Institut Català del Sòl (INCASOL). El termini per dipositar la fiança és de dos mesos a partir de la data de la signatura del contracte de lloguer i és tan obligatori dipositar la fiança com les possibles actualitzacions de la mateixa.
Què és l’INCASOL i què fa amb els diners de les fiances que es dipositen allí?
L’Institut Català del Sòl té encomanat el registre i dipòsit obligatori de les fiances de tots els contractes d’arrendament de les finques urbanes de Catalunya. Si no es dipositen, l’organisme pot sancionar al propietari i l’inquilí no podria desgravar-se el lloguer de la Declaració de la renda.
Aquests diners, en teoria, han de destinar-se a inversions per a la construcció pública d’habitatges, amb especial atenció a les promocions en règim de lloguer i actuacions directes en processos de renovacions urbanes.
Es pot pagar l’últim mes amb la fiança?
No, l’inquilí té l’obligació de pagar totes les mensualitats del lloguer mentre es trobi vigent el contracte, ja que la fiança és la garantia que té el propietari per assegurar-se que l’inquilí deixa l’immoble en bon estat una vegada lliurades les claus.
T’ha semblat útil aquesta informació?
Foto: Pinterest