Si tinguessis els diners suficients per a comprar-te una segona residència, ho faries? Si ets Espanyol amb un sou mitjà, probablement has respost que sí. Sembla raonable poder gaudir d’una residència vacacional si t’ho pots permetre i de fet, en api.cat et vam donar alguns consells de com fer-ho bé en el nostre blog de notícies immobiliàries. No obstant això, no tots els europeus opinen el mateix. Vegem-ho!

Segones residències
Un estudi elaborat per RE/MAX en 16 països europeus revela que, els països que tenen els majors salaris de mitjana, són precisament, en els quals els seus ciutadans posseeixen menys segones residències en propietat.
Així, grecs, polonesos i eslovacs són els ciutadans europeus que registren un major percentatge de segones residències en propietat i per contra, alemanys, holandesos i britànics són els que menys. Fixa’t en la comparativa entre els sous mitjans bruts i el percentatge de segones residències que reflecteix el gràfic, sembla contradictori, no creus? Vegem el cas de particular d’Espanya, que es troba en el quart lloc del rànquing, just per darrere d’Eslovàquia.
El 20,4% dels espanyols té una segona residència en propietat, quan el salari mitjà brut en 2014, segons Adecco, va anar d’1.634 euros. El propòsit de tenir una segona residència per als espanyols és per usar-la durant les vacances un 59’8%; per als caps de setmana un 35,3%; i per treballar un 2,9%.
Quant a les ubicacions: el 44,1% dels espanyols tenen la seva segona residència en àrees rurals del país, el 37,3% en un poble, el 9,85% en una ciutat (entenent per ciutat les localitats amb més de 100.000 habitants) i un 6’9% a la mateixa àrea metropolitana del seu habitatge habitual.
A què es deu aquesta diferència entre sou mitjà i habitatges en propietat?
Segons els economistes, l’explicació resideix que els països que històricament han tingut majors taxes d’estalvi nacional, han invertit en capital com a maquinària, instal·lacions i tecnologia, la qual cosa a llarg termini els ha permès aconseguir nivells més alts de PIB i renda. No obstant això, els països que menys han estalviat i han invertit molt en maó (un valor que no es pot exportar) tendeixen a presentar menors nivells de producció i renda. Aquí pot estar la diferència entre Alemanya o Holanda amb Espanya, per exemple.
T’ha semblat curiosa aquesta notícia immobiliaria?
Foto: BIT Comunicació
Gràfic 1: RE/MAX, idealista
Gràfic 2: RE/MAX