Les tradicions nadalenques catalanes més curioses i on visitar-les

Les tradicions nadalenques catalanes més curioses i on visitar-les
5 (100%) 2 votes

navidad-cataluna-barcelonaLes tradicions nadalenques a Catalunya tenen una personalitat definida que, a més d’incorporar el background de la resta del Mediterrani i d’Espanya, també introdueixen elements originals que has de conèixer. En aquest cas, a Catalunya hi ha una sèrie de tradicions característiques diferents de les de la resta d’Espanya.

En aquest article anem a fer un resum de les fites més importants del Nadal a Catalunya. Finalment, parlarem dels avantatges de llogar un pis a Barcelona i com realitzar l’operació amb professionals de confiança.

Nadal a Catalunya

En primer lloc, convé que tinguis en compte que ja comença a haver-hi enllumenat nadalenc a primers de desembre i el període festiu es perllongarà fins al 6 de gener, com en la resta d’Espanya. En aquest cas concret, el Nadal a Catalunya és una de les més llargues d’Europa, ja que en Advent ja hi ha un moviment important. L’aparició del Black Friday, com a importació d’un costum nord-americà, ha contribuït a avançar l’inici de les compres nadalenques.

D’altra banda, també cal dir que el moviment comercial és important en vespres de Nadal, principalment, a Barcelona, però també en les altres capitals de província i capçaleres comarcals. No obstant això, també hi ha una sèrie de tradicions característiques que donen a aquestes festes un toc diferent, com podràs veure.

El Tió

Probablement sigui un element pagà, però el Tió és una tradició cultural catalana que es manté viva, tant a les ciutats com a les zones rurals. També hi ha constància de la seva existència a Aragó i consisteix en un tronc que, suposadament, defeca en Nadal caramels, torrons i, en els últims anys, joguines. Per entendre’ns millor, el Tió seria l’equivalent natural de Santa Claus en la resta d’Europa o el Olentzero al País Basc.

Evidentment, al Tió cal donar-li de menjar els dies anteriors i els petits de la casa hauran de donar-li pals. Cal entendre que, en el passat, el Tió era un tronc que es cremava per al Nadal i calia utilitzar pals per moure-ho en el foc. Com avui té forma antropomorfa i se li pinten una cara i una barretina, ens pot estranyar una mica.

Ara bé, també cal indicar que el costum dels Reis Mags sempre ha existit i ambdues convivien. Els Reis Mags donaven els regals més importants, mentre que el Tió donava llaminadures i alguna figureta. Avui no té per què ser així.

Sant Esteve

Potser molta gent no sàpiga això, però, tradicionalment, a Catalunya no es realitzava cap sopar especial en la Nit de Nadal. Sí hi havia un menjar especial en Nadal, composta de escudella i carn d´olla; i, el dia posterior, Sant Esteve, que en la Comunitat Autònoma és festiu. La tradició marca que aquest dia es mengin canelons, que, normalment, s’elaboraven amb les sobres del dia anterior, encara que avui no té per què ser així. També cal destacar la celebració del Concert de Nadal en el Palau de la Música, un dels principals esdeveniments del calendari nadalenc.

L’explicació que Sant Esteve sigui festiu a Catalunya es deu al fet que, en època carolíngia, els clans familiars eren extensos; i, per celebrar les festes, calia anar a casa del patriarca. Com els desplaçaments es podien perllongar un dia sencer, durant el dia posterior a Nadal no se solia treballar. Per aquest motiu Sant Esteve hagi quedat com un festiu propi.

En alguns països de cultura anglosaxona el 26 de desembre també és festiu, però es coneix com Boxing Day; i, en principi, respon a motivacions diferents.

Fira de Santa Llúcia

En el passat, els mercats nadalencs podien ser el pretext perfecte per vendre una infinitat d’articles, encara que ara s’hagin convertit en una passarel·la temàtica. La Fira de Santa Llúcia és un mercat que es realitza en els voltants de la Catedral de Barcelona i va celebrar la seva primera edició en 1786. En l’actualitat, es venen figures de pessebre, molsa, herbes, artesania i instruments musicals. La veritat és que avui s’ha ampliat fins al punt que, en 2017, la podràs visitar entre els dies 24 de novembre i 23 de desembre.

A Catalunya existeixen esdeveniments semblats en les capçaleres comarcals, on també es combinen el vessant nadalenc i la gastronòmica. Podem destacar el Mercat de Nadal de Valls, a Tarragona, on s’aprofita per realitzar una exaltació dels calçots i del capó.

Llogar un pis a Barcelona

El lloguer d’un pis a Barcelona a la zona de Ciutat Vella té diversos avantatges. La primera, que els preus són inferiors als d’altres zones. La segona, que la qualitat dels immobles és cada vegada millor. I, finalment, el fet de tenir molt a prop els principals punts neuràlgics de la ciutat, la qual cosa et facilitarà les coses per desplaçar-te. En API comptem amb una oferta àmplia d’immobles adaptada a diferents perfils d’inquilí, tant singles com a parelles o famílies amb fills.

Un altre element que has de considerar, a més, és l’existència de diferents preus en funció de les característiques de l’immoble. No és el mateix un pis de 60 metres que un altre de 100, igual que no es valora igual un carrer per als vianants que una altra que no ho sigui. Per aquest motiu, és convenient que realitzis una selecció prèvia i expliquis al teu agent immobiliari què és el que estàs buscant, exactament.

Ara bé, les distàncies a Barcelona s’han escurçat i la presència dels transports públics les relativitza. Altres zones interessants són l’Eixample, Sants-Montjuïc o Sant Martí. Tots aquests districtes estan connectats per metre i autobús amb el centre, de manera que no t’hauràs de preocupar per aquesta qüestió.

Conclusió

Les tradicions nadalenques a Catalunya són unes oportunitats per conèixer millor aquesta Comunitat Autònoma. Si has decidit viure aquí, els professionals de API et poden ajudar a trobar el teu immoble amb uns preus ajustats al que marca el mercat i totes les garanties legals. Contacta amb nosaltres i t’ampliem la informació.

Troba el teu pis ara amb API.cat