L’arquitectura ha estat una de les formes que Xina ha utilitzat per demostrar el seu poder econòmic al món. Ara, sembla que se li ha anat de les mans i vol prohibir la construcció de més edificis extravagants. T’expliquem per què en les notícies immobiliàries d’Api.cat

El polèmic edifici Suzhou, amb forma de pantaló
Diverses vegades t’hem parlat a Api.cat d’edificis insòlits o arquitectura futurista, però el que està passant a Xina és una altra història. La quantitat de construccions amb formes rares s’ha convertit en una cosa gairebé habitual.
Entre els més coneguts hi ha un hotel, el Tianzi, amb forma de tres déus gegantescs; un celler allotjat a un edifici amb forma d’ampolla de licor; el Museu del Tè Meitán té forma de tetera i el Centre d’Energia, de flor de lotus (potser el més artístic i menys estrambòtic). T’imagines un edifici així a Barcelona?

L’hotel Tianzi, amb forma de tres déus gegantescs
Les pitjors crítiques se les ha emportat el gratacel que allotja la seu del diari oficial del règim, que ha costat al voltant de 200 milions d’euros. Però la gota que ha fet vessar el got i ha obert el debat sobre l’exageració de l’arquitectura a Xina, ha estat un edifici amb forma de pantalons.
El govern xinès creu que hi ha una excessiva proliferació d’edificis enormes i estrambòtics al país. Per això, ha aprovat una directiva que prohibeix la construcció de més edificis d’aquest tipus per incentivar la construcció d’edificis que siguin funcionals, amb un gust estètic més coherent i respectuosos amb el medi ambient.
No obstant això, el poder d’inversió que té Xina per a projectes de construcció i disseny també dóna lloc a creacions com l’estadi olímpic del Niu, considerat un dels millors edificis de l’arquitectura contemporània. La idea de les autoritats xineses és aprofitar aquest potencial econòmic per sorprendre al món amb exemples que tinguin un millor gust.
¿Què et sembla la mesura presa pel govern xinès?
Fotos: BIT Comunicació y Urbanpeek