Renda vitalícia immobiliària i altres fórmules de venda de pisos

Renda vitalícia immobiliària i altres fórmules de venda de pisos
5 (100%) 1 vote

bloque-pisos-rentaLa Crisi ha acabat en el sector immobiliari i ara és el moment de pensar a vendre el nostre pis. Com ho faig?

La crisi de la bombolla immobiliària està arribant a la seva fi. Per descomptat no anem a tornar als preus d’abans de la “ explosió , però sí es col·locaran a preus raonables, a preus on es podrà vendre o comprar de forma idònia.

Vàries són els sistemes que podem usar per vendre la nostra casa. Sempre és recomanable dirigir-nos a API, que ens ajudaran en gairebé totes les fórmules que els anem a proposar. Ells ens van a orientar per triar el sistema que més s’adapta a les nostres necessitats o, fins i tot, a la situació específica del nostre immoble. Ells ens avaluaran com actuar per vendre un habitatge habitual i comprar una altra, o fins i tot ens proposaran l’opció del lloguer.

Aquells habitatges que entenem que ja ha realitzat la seva funció principal, que no són necessàries per a nosaltres, quant a la tinença d’un domicili habitual. Per a aquestes últimes es plantejaran altres sistemes.

Formes de vendes

Venda de la propietat i de l’usdefruit

És la forma tradicional, que podrem realitzar de múltiples formes. Aquest sistema ens porta a desprendre’ns quan ho formalitzem tant de la propietat com de l’usdefruit. No mantindrem cap tipus de relació la mateixa. Solament estarem obligats per la bona fe, el que s’hagi realitzat d’aquesta manera. I no amb un vici ocult conegut per la nostra banda.

Com bé sabem són vàries les formes per realitzar la venda d’un habitatge, però és un bon moment de recordar-los i avaluar com anem a vendre un bé tan important:

- A través d’agències immobiliàries, elles ens ajudaran bastant en la mateixa per una comissió. Aquesta agència pot ser exclusivista o no. Fins i tot existeixen sistemes on nosaltres concedim l’exclusiva a una, però ella té l’opció d’oferir-la a un grup d’exclusiva compartida.

- Els Mediadors immobiliaris, són un sistema importat dels Estats Units, i que el que ens solucionarà serà tan sols la paperassa. No mostraran el pis. La comissió serà menor.

- Les noves tecnologies, han fet arribar a agents immobiliaris virtuals. Assessories online que ens donaran diversos serveis pels quals els pagarem.

- Finalment, el més tradicional, la venda que nosaltres mateixos realitzem. Mayor quebradero de cap, paperassa, etc…

La Hipoteca Inversa, és un sistema que ja porta alguns anys donant tornades pel mercat. Principalment accedirem a ell si desitgem mantenir la propietat de l’habitatg. Si el que desitgem és que es pugui transmetre la propietat als hereus. Obtindrem una renda per a tota la vida, però sense perdre la propietat.

És un producte principalment pensat per a majors de 65 o 67 anys que són propietaris d’un habitatge. És un préstec que se’ls realitza a ells, amb garantia hipotecària, però que no hauran de retornar ells. Seran els seus hereus els que hauran de realitzar la devolució d’aquest crèdit.

Existeixen principalment dues modalitats d’aquest tipus d’hipoteca:

- Hipoteca Inversa Vitalícia, els receptors rebran les rendes fins a la seva defunció.

- Hipoteca inversa temporal, amb determinació temporal de les rendes. No depenent de la defunció dels receptors per finalitzar les mateixes.

En tot cas, solament se’ls podrà reclamar l’import als hereus de la mateixa.

Aquest tipus d’hipoteques ens aporten diversos avantatges:

- Disposició d’una renda mensual.

- Possibilitat de bestreta.

- En tenir la titularitat, possibilitat de lloguer i amb això aconseguir més ingressos.

- Cap cost inicial , ja que totes les despeses: Notario, Registre, Taxació, … van inclosos al capital total.

La renda vitalícia immobiliària , un producte una mica més actual que l’anterior. Està pensat més per aquella o aquelles persones que no disposen d’hereus. Aquí, igual que l’anterior, podrem disposar d’una renda garantida per a tota la vida. La diferència és que solament mantindrem l’usdefruit vitalici de l’habitatge.

Aquí els propietaris, en formalitzar-la, es desprenen de la propietat de la mateixa. Solament mantenen l’ús i gaudi d’ella. Els nostres hereus no estaran obligats a retornar gens.

Este Aquest tipus de producte té totes les garanties legals, ja que cal formalitzar-la davant un Notari en Escriptura Pública. Aquesta recollirà la clàusula, mitjançant la qual, si deixessin de pagar-nos mensualment -o com s’estipuli la periodicitat- les rendes, es recuperaria la plena propietat de la mateixa. No hauríem de retornar import algun, ja que s’hauria incomplit l’acord signat.

Principalment podem trobar tres modalitats, encara que hi hauria tantes com a possibles acords.

- Tradicional, es rep un pagament mensual per la propietat de l’habitatge. Ens mantindrem en ella i rebrem l’import la resta de les nostres vides.

- Sense Usdefruit. Aquesta modalitat tendeix a aquelles persones que desitgen traslladar el seu domicili habitual a una residència o un altre lloc. No mantenen l’usdefruit sobre la mateixa i el que s’ha realitzat és un pagament de la mateixa de forma prorratejada en el temps.

- En el supòsit de matrimonis o parelles propietàries, el dret es manté, encara que un dels dos mori. Cobraria la renda acordada i podria mantenir l’usdefruit sobre l’habitatge.

Avantatges d’aquestes formes de venda.

És clar que principalment aquest tipus de productes, els últims, estan pensats per a persones o jubilades o properes a la jubilació. Aquí els API aporten una ajuda molt interessant, ens faran sentir molt tranquils a l’hora de realitzar-les.

Sempre que actuïn ells, com a persones de confiança, ens indicaran: el sistema, el preu i fins al client que millor s’adapti a les nostres necessitats.

Moltes són les possibilitats de fusionar tots aquests sistemes que hem indicat. Existeixen opcions de fusionar els productes en un mixt d’hipoteca i renda. Una altra opció, com hem avançat, és la venda del nostre immoble, però amb un pagament prorratejat en rendes mensuals, o amb la periodicitat que desitgem, però sempre indicant clàusules resolutòries en l’Escriptura Pública.

La implicació dels agents de la propietat immobiliària en les nostres operacions de compra i venda, ens ompliran de tranquil·litat i confiança, en saber que són professionals que coneixen perfectament el mercat immobiliari i que ens proposaran les millors opcions.

 

Contacta amb API.cat i resol tots els teus dubtes sobre lloguer i venda de propietats a Catalunya